Berekening loonstrookjes

Modaal inkomen? Dan verdien je straks netto 43 euro per maand meer

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Egbert HartmanModaal inkomen? Dan verdien je straks netto 43 euro per maand meer
RTL

Nederlanders met een modaal inkomen zien volgend jaar onder de streep maandelijks 42,91 euro extra op hun loonstrookje staan. Wie twee keer modaal verdient, gaat er qua salaris ook iets op vooruit, voor Nederlanders met een minimumloon hangt het er vanaf hoeveel uur ze werken.

Het modale inkomen is momenteel 3433,68 euro per maand, meldt HR-dienstverlener Visma Raet. Voor het tiende jaar op rij dook het bedrijf op Prinsjesdag in de Rijksbegroting van het kabinet. 

De plannen van kabinet-Schoof betekenen voor Nederlanders met een modaal inkomen dat ze er maandelijks in 2025 netto bijna 43 euro bij krijgen: een stijging van zo'n 1,5 procent. 

Ook medewerkers die in 2024 twee keer modaal verdienen, zien hun netto-inkomen oplopen. Met een plus van zo'n 1,3 procent is de toename hier verhoudingsgewijs wel iets kleiner. Zij krijgen er om precies te zijn 56,58 euro per maand bij.

Dit betekenen de plannen van het kabinet-Schoof voor jouw portemonnee
Lees ook

Dit betekenen de plannen van het kabinet-Schoof voor jouw portemonnee

Ingewikkelder wordt het voor Nederlanders met een minimumloon, zag Visma Raet. Dat komt door de daling van de heffingskorting.

Nederlanders die het minimumloon verdienen en 36 uur per week werken, zien hun nettomaandsalaris volgens Visma Raet met 4,75 euro afnemen tot 2059,08 euro. Maar de minimumloners die wekelijks 38 uur aan de slag zijn, krijgen juist 16,75 euro extra. Degenen die een 40-urige werkweek draaien ontvangen straks 24,58 euro meer, met in totaal 2229,19 euro per maand.

Met deze tool van Visma Raet kan je zelf berekenen hoe je netto-inkomen verandert door de plannen van de regering:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Koopkracht stijgt iets

Los van het salaris hebben de plannen van het kabinet-Schoof ook op andere manieren impact op je portemonnee. Door de bank genomen stijgt de koopkracht voor alle huishoudens met 0,7 procent. Hoe het precies zit met de kinderopvangtoeslag, de overdrachtsbelasting en bijvoorbeeld het fiscaal voordeel voor elektrische rijders legden we in dit artikel uit

Er zijn al met al honderden miljarden euro's aan uitgaven, maar voor Nederlanders maar een klein beetje belastingverlaging, legden we gisteren in deze video uit: 

Dit kabinet wil de lasten voor burgers verlagen. Maar het is zo makkelijk nog niet om te snijden in de uitgaven.
Lees meer over
Visma RaetSalarisRijksbegrotingOverheidsfinanciënMinimumloonPrinsjesdagEditie NL Link in bio