Te hoge huur of servicekosten

Naar Huurcommissie stappen loont: woningdelers en studenten krijgen bijna altijd gelijk

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPNaar Huurcommissie stappen loont: woningdelers en studenten krijgen bijna altijd gelijk
RTL

Het loont om naar de Huurcommissie te stappen bij twijfels over een te hoge huur of te veel servicekosten. Bijna alle huurders van onzelfstandige woningen, zoals studenten of mensen die een woning delen, krijgen gelijk na een conflict met hun verhuurder. Dat blijkt uit cijfers van de Huurcommissie die ANP opvroeg.

Het aantal zaken schommelt per jaar, maar sinds 2019 behandelde de Huurcommissie ongeveer 4900 zaken van mensen in onzelfstandige woningen. In ruim acht op de tien zaken kreeg de huurder volledig gelijk. 

Verhuurders kregen in slechts 10 procent van de gevallen volledig gelijk. Soms had zowel de verhuurder als de huurder gelijk. Een uitspraak van de Huurcommissie is altijd bindend en gebaseerd op wet- en regelgeving.

Vaak studenten

Vooral woningdelers in studentensteden stappen vaak naar de Huurcommissie, bijna 4300 keer. Een kwart van alle zaken ging over woningen in Utrecht. Ook in Groningen stapten relatief veel bewoners van onzelfstandige woningen naar de Huurcommissie.

In ruim een op de drie zaken was de huur hoger dan is toegestaan. De Huurcommissie bepaalt aan de hand van een puntensysteem hoeveel een woning of kamer mag kosten.

Hoe werkt het puntensysteem

Aan elk puntenaantal is een maximale huurprijs gekoppeld. Hierdoor kan de huurprijs soms flink lager uitvallen. Zo ging in augustus de huurprijs van een kamer in Rotterdam omlaag van ruim 600 euro naar bijna 250 euro per maand. 

Er zijn verschillende zaken waar punten voor uitgedeeld worden. Zoals de WOZ-waarde van de woning, het energielabel, het aantal en de grootte van de kamers en de inrichting van de keuken, het toilet en de badkamer. 

Bijna de helft van alle zaken over onzelfstandige woonruimten ging over de afrekening van servicekosten. Een huurder van een kamer in Nijmegen kreeg over 2021 een eindafrekening van meer dan 1250 euro. De Huurcommissie besloot afgelopen juni dat dit eigenlijk iets minder dan 340 euro had moeten zijn.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zorgen bij studentenbond

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de hoge huur die studenten betalen. "We zien dat veel studenten te veel betalen voor hun studentenkamer en door het tekort aan kamers hebben studenten niet veel keus."

Daarnaast zijn studenten extra kwetsbaar volgens de LSVb: "Studenten zijn uitgezonderd van de nieuwe wet die tijdelijke contracten verbiedt. Dat maakt de stap om naar de Huurcommissie te gaan extra groot. Studenten zijn vaak bang dat ze problemen krijgen met de huisbaas en hun huurcontract niet verlengd wordt." 

Om de drempel wat minder groot te maken, raadt de LSVb studenten aan om eerst contact op te nemen met een huurteam. Deze teams zitten in de meeste grote steden en geven gratis advies. 

Medewerker Huurcommissie sluist 66.000 euro door naar eigen rekening
Lees ook

Medewerker Huurcommissie sluist 66.000 euro door naar eigen rekening

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
HuurcommissieHuurwoningWonen