Waterschapsbelasting valt voor velen flink hoger uit: hier betaal je het meest
Op veel plekken in Nederland vallen de aanslagen voor de waterschapsbelasting weer op de mat. En dat is dit jaar nog meer dan anders geen feestje. De belasting kan dit jaar, afhankelijk van je woonsituatie, honderden euro's hoger uitvallen.
Hoeveel je betaalt voor droge voeten en schoon water, hangt af van waar je woont, je gezinssamenstelling, of je huurt of koopt en van de waarde van je woning. Maar vrijwel overal zijn de tarieven fors gestegen. Vorig jaar meldde RTL Z al dat in grote delen van het land de belasting fors zou gaan stijgen, met als uitschieter het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar de tarieven met 35 procent omhoog zouden gaan.
Die belofte is nagekomen, zo blijkt inmiddels. Daardoor betalen mensen die grofweg tussen Amsterdam en Hilversum wonen, dit jaar al snel 135 euro meer dan vorig jaar. Voor de berekeningen gaan we uit van een meerpersoonshuishouden met een koophuis met een WOZ-waarde van 400.000 euro.
Drie belastingen
Deze groep betaalt drie verschillende waterschapsbelastingen: de zuiveringsheffing, de watersysteemheffing ingezetenen en de watersysteemheffing gebouwd.
De zuiveringsheffing betalen alle huishoudens voor het zuiveren van afvalwater. Dat wordt berekend per 'vervuilingseenheid.' Daarvoor geldt overal hetzelfde: een eenpersoonshuishouden betaalt voor één vervuilingseenheid. Alle andere huishoudens voor drie.
Droge voeten
Dan heb je nog de watersysteemheffing. Daarmee wordt geld opgehaald om bijvoorbeeld dijken en gemalen te onderhouden die ervoor zorgen dat we droge voeten houden. Iedereen betaalt de 'watersysteemheffing ingezetenen', dat is een vast bedrag per huishouden.
De 'watersysteemheffing gebouwd' wordt alleen betaald door woningeigenaren (dus niet door huurders) en is een percentage van de WOZ-waarde van je huis.
In het het kaartje hieronder zie je hoeveel waterschapsbelasting je moet betalen als je een koophuis hebt van 400.000 euro en een gezin van meerdere personen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Friesland het duurste, op papier
Ondanks de enorme stijging van het tarief in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, ben je daar in totaal nog niet per se het duurste uit. Als we uitgaan van een woning met een WOZ-waarde van 4 ton, is het Wetterskip Fryslân het duurst, gevolgd door Noorderzijlvest (West-Groningen) en Scheldestromen (Zeeland).
Maar dat geeft wel een wat vertekend beeld. Deze waterschappen heffen namelijk een veel hoger percentage over de waarde van je huis, maar gemiddeld liggen de woningwaarden daar dan weer veel lager. Wat je precies betaalt, hangt dus af van je exacte situatie.
Huurders duurst uit in Delfland en Amstel, Gooi en Vecht
Als we de belasting op basis van de woningwaarde om die reden niet meetellen, is het beeld heel anders (zie onderstaande kaart). Dan zijn de waterschappen van Delfland (451,50 euro) en Amstel, Gooi en Vecht (445,25 euro) wel veruit het duurst. Deze bedragen zijn op basis van een meerpersoonshuishouden.
Omdat huurders de 'watersysteemheffing gebouwd' die op basis van de woningwaarde wordt berekend sowieso niet hoeven te betalen, geeft deze kaart ook meteen een goed beeld van hoeveel huurders kwijt zijn aan hun waterschap.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Waarom zo duur?
Bijna alle waterschappen noemen dezelfde redenen voor de stijging van de tarieven: klimaatverandering en de stijging van de prijzen. Door het veranderende klimaat hebben we vaker te maken met extreme regenval én extreme droogte.
In beide gevallen moet het waterschap flink aan de bak: bij veel regen moet het water afgevoerd worden en bij weinig regen moet het waterschap ervoor zorgen dat niet alles verdroogd. 'Een balanceeract' noemt de Unie van Waterschappen deze opdracht.
Daarnaast hebben waterschappen te maken met de inflatie, die overal wordt gevoeld. Het inkopen van goederen en diensten wordt ook voor de waterschappen duurder. Om alles te kunnen betalen moeten de tarieven omhoog.