Baan opzeggen met appje niet altijd geldig, restaurantmedewerkster vangt 6000 euro
Een werkneemster van een Gelders restaurant die niet meer door haar werkgever werd opgeroepen nadat zij via een appje haar ontslag had ingediend, krijgt bijna 6000 euro aan misgelopen salaris en ontslagvergoedingen. Het WhatsApp-bericht geldt niet als rechtsgeldige opzegging, vindt de rechter.
De 32-jarige vrouw werkte sinds 2022 als oproepkracht voor het restaurant, met een contract voor twee jaar. Gemiddeld werkte zij er zo'n 40 uur per maand, tegen een uurloon van 14 euro.
Ontslag aangekondigd
In september vorig jaar stuurde zij haar werkgever een WhatsApp-bericht, waarin zij haar ontslag aankondigde. Naar eigen zeggen had zij het appje verstuurd uit frustratie, omdat zij vaak minder dan 24 uur van tevoren werd afgebeld als zij ingeroosterd stond.
Later kwam zij op haar voornemen terug, en in de laatste maanden van het jaar werkte zij ook daadwerkelijk nog voor het restaurant. Vanaf januari werd zij echter niet meer door haar werkgever opgeroepen. Daarop stapte zij naar de rechter. Volgens de vrouw mocht het restaurant haar niet zomaar aan de kant schuiven, en had zij recht op loondoorbetaling.
Volgens het restaurant had de ex-werkneemster helemaal nergens recht op, omdat zij haar baan had opgezegd. Bovendien zou zij vaak niet kunnen werken, en zou het niet boteren tussen haar en een directe collega en de kok van het restaurant.
Ernstige gevolgen
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Nijmegen de vrouw gelijk geeft. De kantonrechter wijst erop dat een werkgever er bij een appje niet zomaar van mag uitgaan dat een werknemer daadwerkelijk de arbeidsrelatie wil beëindigen.
"Dit om een werknemer te behoeden voor de ernstige gevolgen die vrijwillige beëindiging van het dienstverband voor de werknemer kan hebben", aldus de rechter in de uitspraak. "Onder omstandigheden rust op de werkgever een onderzoeksplicht om na te gaan of de werknemer wel echt wilde opzeggen en om de werknemer voor te lichten over de gevolgen van een opzegging."
Geen duidelijke opzegging
Bovendien had de vrouw naar eigen zeggen na het versturen van haar app een gesprek gevoerd met de directeur, waarna de ontslagaankondiging van de baan was. Tijdens de mondelinge behandeling van de zaak kwam het horecabedrijf niet opdagen, en kon dus ook die stelling niet tegenspreken.
"Het moet voor de werkgever kort na het sturen van het appbericht helder zijn geweest dat geen sprake was van een hiervoor bedoelde duidelijke en ondubbelzinnig verklaring gericht op beëindiging van de arbeidsrelatie", concludeert de kantonrechter.
Prijskaartje
Omdat de werkneemster een arbeidscontract voor twee jaar had, is dat inmiddels wel afgelopen. De vrouw keert dus niet meer terug in het restaurant. Maar aan haar vertrek komt voor de werkgever wel een fiks prijskaartje te hangen.
De vrouw heeft namelijk tot het einde van het contract recht op haar misgelopen salaris, een bedrag van ruim 3700 euro. Omdat het restaurant dat loon niet tijdig betaalde, komt daar een boete van 50 procent bovenop. Dat is dus nog eens ruim 1800 euro.
Ook heeft de vrouw recht op een transitievergoeding van bijna 400 euro. Al met al kan zij dus bijna 6000 euro op haar rekening bijschrijven. Ten slotte moet haar ex-werkgever ook opdraaiden voor een deel van de juridische kosten.