Nieuwe dienst Odido

Is 5G-internet voor thuis een goed idee? Vijf vragen en antwoorden

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty Images.Is 5G-internet voor thuis een goed idee? Vijf vragen en antwoorden
RTL

Thuis internet je normaliter via glasvezel, een coax-kabel of via een koperen kabel (DSL). Daar komt vandaag een vierde optie bij: telecomaanbieder Odido komt met internetten via een 5G-verbinding en dat is snel en zonder kabels, zegt het bedrijf.

Hoe werkt het en wat heb je er als consument aan? Vijf vragen en antwoorden.

1. 5G voor thuis, hoe werkt dat?

Klanten die een 5G-abonnement afsluiten, krijgen een speciale 5G-router waar een sim-kaartje in past. Die router krijg je in bruikleen van Odido. Zoals je ook op je mobiele telefoon via het 3G, 4G of 5G-netwerk kunt internetten, doe je dat met het 5G-modem voor thuis ook. Je gebruikt daarbij dezelfde 5G-masten als klanten met een mobiel abonnement.

Maar er is één verschil: bij mobiel internet heb je vaak een maximum hoeveelheid gigabytes die je per maand mag gebruiken. Die datalimiet is er bij 5G-internet voor thuis niet. Je kunt dus onbeperkt internetten. Overigens zijn er bij mobiel bellen ook abonnementen met ongelimiteerd internet, maar geldt er in de praktijk een zogenoemde fair user policy om te voorkomen dat consumenten te veel data gebruiken. 

Zo hebben sommige providers een datalimiet van 10 gigabyte per dag. Als dat op is, kun je via smsjes 1 gigabyte per keer extra bestellen. Door de datalimiet in te stellen, wordt onder meer voorkomen dat consumenten van hun telefoon een hotspot voor hun laptop maken en geen apart internetabonnement voor thuis meer afnemen.

Consumenten fors duurder uit bij overgang van DSL naar glasvezel
Lees ook

Consumenten fors duurder uit bij overgang van DSL naar glasvezel

2. Is dit nieuw?

Voor Nederland wel, maar in verschillende andere landen is internet via een 5G-modem al heel normaal. Zo zijn er in Italië verschillende aanbieders, zelfs providers, die zich erin gespecialiseerd hebben.

Thuis internetten via een mobiele verbinding (draadloos modem) kon in Nederland al wel.  Zo heeft Odido (Tele2) 4G voor thuis. Het verschil: Er zit een limiet aan de hoeveelheid data (150 gigabyte of 500 gb startbundel) die je mag gebruiken en de 4G-verbinding is veel langzamer. 

Bij 5G internet gaat het volgens de provider, afhankelijk van de plek waar je huis staat, om 300 mbit per seconde. Dat is veel sneller. Volgens Odido is de uploadsnelheid eenachtste tot eentiende van je downloadsnelheid.

3. Is overstappen een goed idee?

Niets moet, maar -afhankelijk van jouw specifieke situatie- kan het financieel aantrekkelijk zijn. Je gaat 25 euro per maand betalen en als je al mobiel belt via Odido 20 euro.

Veel andere internetabonnementen zijn duurder. Zo betaal je voor glasvezel al snel meer dan veertig euro per maand. DSL heb je vanaf 27 euro. Met een 5G-modem ben je dus goedkoper uit. Het is wel langzamer dan sommige glasvezelverbindingen, maar snel genoeg voor de gemiddelde consument.

Hoe goed de dekking (bereik) bij jou is, zie je op een speciale dekkingskaart. Het abonnement is maandelijks opzegbaar. 

4. Heeft het weer invloed op mijn 5G-internetkwaliteit?

Dat kan. In Italië klagen sommige klanten over een slechtere verbinding bij noodweer en onweer. Odido zelf denkt echter dat er weinig hinder is. "Weersomstandigheden zijn zeer beperkt van invloed op de verbinding tussen het 5G-modem en de masten van Odido", zegt een woodvoerder.

Tussen de masten en het achterliggende netwerk van de provider ligt glasvezel. "Dus ook dan heb je als consument meestal geen last van slechte weersomstandigheden", aldus het bedrijf.

Een deel van het mobiele netwerk maakt echter gebruik van zogenoemde straalverbindingen naar het core-netwerk van Odido toe. Dit is het netwerk waar alle verkeersstromen van het netwerk samenkomen. De straalverbindingen zijn wel gevoelig voor zware regenbuien. "Odido is bezig om het grootste deel van deze straalverbindingen om te zetten naar glasvezel", aldus de woordvoerder.

5. Wat verwacht de expert?

"Consumenten zijn lui. Het is maar de vraag of ze over zullen stappen. En hebben ze er vertrouwen in dat een draadloos netwerk even goed is als een bekabeld netwerk tot aan de modem?", zegt analist Tim Poulus van Telecompaper.

Veel mensen hebben een 2 in 1 abonnement of 3 in 1 abonnement waarbij ze internet, tv en vaste telefonie hebben. Zo'n combinatieabonnement kun je met het 5G-internet nog niet afsluiten. "Maar voor de mensen die nu ergens wonen waar geen glasvezel is en die wel snel internet willen hebben, is 5G voor thuis wel een aantrekkelijke optie. Zeker als ze geen vaste telefonie meer nodig hebben en tv gaan kijken via streaming."

Technisch zit de boel prima in elkaar, verwacht Poulus. "Het modem dat mensen in bruikleen krijgen, kost normaliter circa 500 euro en is een prima modem. Daarnaast gebruiken de masten een 3,5 Ghz frequentie. Daar is nog genoeg plek dus ik verwacht niet veel storingen."

Lees meer over
Tele2OdidoInternetInternetdienstGlasvezel5G4G+Z link in bio