Grootverdieners in profvoetbal krijgen belastingvoordeel voor hoogopgeleide expats
De omstreden 30-procentsregeling, een belastingvoordeel dat bedoeld is om Nederland aantrekkelijk te maken voor hoogopgeleide buitenlandse talenten, wordt ook door tientallen profvoetballers gebruikt. De KNVB lobbyde zelfs bij het nieuwe kabinet om de regeling vooral maar niet af te schaffen.
Over de regeling is al geruime tijd discussie. De Tweede Kamer besloot vorig jaar om de regeling enorm te gaan versoberen, omdat het veel geld kost en veel mensen het oneerlijk vinden dat buitenlandse werknemers minder belasting hoeven te betalen dan Nederlanders.
Maar het nieuwe kabinet heeft besloten de regeling te behouden en slechts minimaal te versoberen. Onder andere economische grootmachten als ASML – en in hun kielzog dus ook de voetbalbond – hebben hevig gelobbyd om de regeling te behouden.
Minimaal 350.000 euro per jaar
Door de expatregeling kunnen werknemers uit het buitenland met een 'specifieke deskundigheid' 30 procent van hun loon onbelast uitgekeerd krijgen. Wat nu precies deskundig is, is best lastig om te bepalen. En daarom is ervoor gekozen om daar een bedrag aan te plakken. Verdien je als expat meer dan pak hem beet 50.000 euro, dan kom je in aanmerking.
Voor profvoetballers ligt die lat nog een stuk hoger, omdat bijna iedereen in die sector veel geld verdient, ook als ze niet buitensporig veel talent hebben. In de voetballerij kunnen alleen mensen aanspraak maken op het belastingvoordeel die sowieso al meer dan 350.000 euro per jaar verdienen.
40 tot 50 spelers
In de praktijk betekent dit dat deze mensen over een kleine 70.000 euro aan loon geen belasting hoeven te betalen. Dat scheelt bijna 30.000 euro netto.
Volgens de KNVB maken tussen de 40 en 50 spelers per jaar gebruik van de regeling. Zij krijgen samen zo’n anderhalf miljoen euro aan belastingkorting.
Concurrentiekracht
Dat de maatschappij een belastingkorting specifiek voor de grootste buitenlandse verdieners in het betaald voetbal moet ophoesten, is volgens de KNVB te verdedigen.
"Het is goed dat het kabinet de kracht erkent van een internationaal gunstig concurrentieklimaat voor Nederlandse bedrijven, waaronder betaaldvoetbalorganisaties. Het behouden van de 30procent-regeling is daarom ook cruciaal om uniek talent naar Nederland te kunnen blijven halen", laat een woordvoerder weten.
De bond concludeert op basis van onderzoek van de universiteit Antwerpen dat de Nederlandse voetballerij ten opzichte van omringende landen sowieso veel belasting betaalt, dus dit voordeeltje is mooi meegenomen.
Kwaliteit op het spel
Volgens de KNVB staat de kwaliteit van het Nederlands voetbal op het spel als de regeling afgeschaft zou worden, omdat er dan onvoldoende talent aangetrokken kan worden. De regeling is zelfs zo belangrijk voor de KNVB, dat aan de formerende partijen expliciet is gevraagd om de regeling te behouden, blijkt uit documenten die RTL Nieuws heeft ingezien.
Daar zit wel een grote 'maar' aan, want door de strengere regels die gelden voor profvoetballers, komen per definitie eigenlijk alleen spelers ervoor in aanmerking die zoveel verdienen, dat je je kunt afvragen of zij echt iets aan het belastingvoordeel hebben.
Dat ziet ook de KNVB, die – ondanks het warme pleidooi om de 30-procentregeling te behouden – ook aangeeft dat de huidige regeling eigenlijk het betaald voetbal niet helpt. De bond zou dan ook graag zien dat de regeling niet alleen behouden wordt, maar dat voetballers ook over een veel groter deel van hun salaris het belastingvoordeel kunnen krijgen.