Record

Tijd om sieraden om te smelten? Goud nu 80 duizend euro per kilo

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard BrockenTijd om sieraden om te smelten? Goud nu 80 duizend euro per kilo
RTL

Goud levert prestaties waar atleten van dromen. Het edelmetaal breekt namelijk het ene na het andere record. De prijs van een kilo goud was gisteren voor het eerst meer dan 80.000 euro. Ter vergelijking: twintig jaar geleden was een kilo goud nog iets meer dan 11.000 euro waard.

"Goud wordt door sommigen gezien als een veilige belegging", zegt beursanalist Durk Veenstra. "Als er wordt gevreesd voor een recessie stijgt de populariteit van goud. Of als de rentes lager worden. Want bij een hogere rente is het rendement op andere beleggingen hoger. Goud levert namelijk geen rente-inkomsten op." 

Rijk in een moeilijk land

Volgens Veenstra kan goud ook interessant zijn voor rijke mensen in landen waar de economische situatie wat woeliger is. Hij doelt bijvoorbeeld op rijken in China die kiezen voor goud, omdat er daar mede dankzij een kwakkelende aandelen- en vastgoedmarkt weinig andere alternatieven zijn om geld te stallen. Er zit namelijk een plafond aan het bedrag dat Chinezen in buitenlandse aandelen mogen steken. 

Ook de Chinese overheid steekt haar geld in goud. De centrale bank daar heeft de afgelopen jaren flink wat goud ingekocht. De eerdergenoemde zekerheid en het minder afhankelijk worden van de dollar spelen daarbij een rol. Centrale banken in andere landen hebben ook op grote schaal ingekocht.  

Goud van de Nederland

De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud. "Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker."

Het goud van Nederland is op verschillende plekken opgeslagen. 31 procent van de totale goudvoorraad ligt 'gewoon' in Nederland. Dit goud is opgeslagen in de goudkluis van DNB. Er ligt ook nog 31 procent in New York. Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank, op de granieten rotsen van Manhattan. Verder ligt 38 procent van het Nederlandse goud in het Canadese Ottawa en Londen. 

Geen goud in de kelder

Particuliere beleggers die 'in goud zitten', hebben overigens (lang) niet altijd een kelder vol goudstaven liggen. Er zijn meerdere vormen van beleggen waarbij je geen goud in bezit hoeft te hebben. 

De gestegen goudprijs zorgt er ook voor dat er in Nederland meer goud via bijvoorbeeld sieraden wordt ingeleverd, ziet het Goudwisselkantoor. In het afgelopen kwartaal is het aantal transacties met 43 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Het bedrijf, dat via verschillende vestigingen goud inneemt, verwacht dat 'de goudkoers verder zal oplopen en binnen afzienbare tijd tussen de 85.000 en 100.000 euro bedraagt'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Goudwisselkantoor zegt dat deze verwachtingen 'grotendeels gedreven' worden door renteverlagingen van de centrale bank van Amerika (de FED) en de Europese Centrale Bank.

Niet bij iedereen goudkoorts

Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne maken goud daarnaast een veilige haven, aldus het bedrijf. "Ik kan geen zinnig woord zeggen over de toekomst", weerlegt Veenstra, die niet bevangen is door goudkoorts.

Hoge goudprijs: medailles Olympische Spelen waardevoller dan ooit
Lees ook

Hoge goudprijs: medailles Olympische Spelen waardevoller dan ooit

Dit geldt ook voor meesterbelegger Warren Buffett. Hij is geen voorstander van beleggen in goud, omdat goud in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bedrijf niets produceert en dus niets toevoegt. "Als je een ounce goud bezit heb je na een eeuw nog steeds een ounce goud." Een bedrijf kan groeien en kan in de tussentijd ook nog geld opleveren. Daarom heeft hij wel geïnvesteerd in goudmijnbedrijven. 

Ook zegt hij dat goudbeleggers over het algemeen handelen uit angst.  

Zilver ook gouden business 

Maar ja, qua waardestijging levert goud dus wel wat op. Al is het op de markt niet al goud wat er blinkt, maar ook zilver. De zilverprijs maakte dit jaar een opmerkelijke opmars, met een prijsstijging van meer dan 26 procent. De prijs bedraagt momenteel ruim 29 dollar per troy ounce of 950 euro per kilo, waarmee zilver nog altijd aanzienlijk goedkoper is dan goud.

Lees meer over
Goud