Wel betaald, geen cadeau

Duizenden opgelicht: politie waarschuwt voor nepwebshops in aanloop naar koopfeestdagen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Patricia ReheDuizenden opgelicht: politie waarschuwt voor nepwebshops in aanloop naar koopfeestdagen
RTL

Alvast een cadeautje kopen voor Sint of Kerst kan je duur komen te staan. Vorig jaar werd 16.000 keer aangifte gedaan van online fraude. En dat zal dit jaar nog erger zijn, verwacht de politie. Die waarschuwt voor oplichting via nepwebshops tijdens de (koop-)feestdagen.

Dit jaar zal het aantal aangiftes over nepwebwinkels stijgen tot zo'n 20.000, verwacht de politie

Dat is maar het topje van de ijsberg, want heel veel gedupeerden schamen zich te veel om aangifte te doen. "Als we alle niet gemelde gevallen meetellen, kunnen we het aantal slachtoffers met vier vermenigvuldigen", zegt Gijs van der Linden. Hij is teamleader van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting.

Criminele bende achter nepwebshops maakt tienduizenden Nederlandse slachtoffers
Lees ook

Criminele bende achter nepwebshops maakt tienduizenden Nederlandse slachtoffers

Vooral rond de feestdagen, met de daaraan gekoppelde verkoopdagen zoals Black Friday en Cyber Monday, is het raak. Oplichters lokken consumenten in de val met hoge kortingen op populaire cadeaus. Maar na betaling worden de pakketjes vervolgens nooit geleverd.

Je geld terugkrijgen is vaak kansloos. Alleen als je met je creditcard betaalt, ben je verzekerd. Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' adviseert de politie consumenten dan ook om goed op te letten waar je koopt. 

Op deze site staan webshops waar volgens de politie een luchtje aan zit.

Check het zelf

Omdat niet alle malafide webwinkels daar op zullen staan, is het verstandig om als koper zelf nog even de reviews te checken en contactinformatie te zoeken. En ook heel belangrijk: jezelf afvragen of de aanbieding niet te mooi is om waar te zijn. In dat geval "is dat waarschijnlijk ook zo", aldus Van der Linden.

De politie zit zelf ook niet stil, maar kan tegelijkertijd niet zo heel veel doen. Bij meldingen van een nepwebshop, wordt aan de hostingpartij gevraagd om de site offline te halen. En de naam van de site wordt op de lijst geplaatst. Dan is het kwaad dus al wel geschied.

Verstopt over de grens

En omdat criminelen vaak gebruikmaken van buitenlandse betaaldiensten, is de opsporing ingewikkeld. De politie is dan afhankelijk van de hulp van collega's in het buitenland, die 'eigen prioriteiten' hebben.  

Lees meer over
Nationale PolitieAutoriteit Consument en MarktFeestdagenOnline retailWebwinkelOplichtingFraudeInternetfraude