Beurzen eindigen in mineur na winst Trump, vrees voor importheffingen
Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen en dat ging woensdag gepaard met optimisme op de Europese beurzen. Toch eindigt de Amsterdamse AEX-index, met veel anderen, in de min. Behalve minder regeldruk en belastingen, wil de nieuwe president ook hogere importtarieven. En dat is slecht nieuws voor veel bedrijven.
De winst van Trump leidde tot veel positieve reacties op de beurzen wereldwijd vandaag, zegt Hans de Geus, beurscommentator bij RTL Z. "Veel aandelen gingen flink omhoog", zegt hij. Van meerdere procenten op Wall Street en plussen in Frankfurt en Parijs tot één procent voor de Amsterdamse AEX.
Maar van die positieve sfeer is bij sluiting van de AEX weinig meer te zien en dat is volgens de Geus 'niet geheel onverwacht.' Want behalve de bedrijven die kunnen profiteren van het nieuwe Amerikaanse bewind, zijn er ook bedrijven die dat naar verwachting juist niet doen, en dalen op de beurs. En juist die trekken de boel nu naar beneden.
Trump belooft belastingverlagingen en verlichting van de regeldruk. En daar profiteren AEX-bedrijven van die vestigingen in de VS hebben, zoals levensmiddelenbedrijf Ahold Delhaize, informatieleverancier Wolters Kluwer en verzekeraar Aegon. Die bedrijven behoren vandaag tot de grootste stijgers op de Amsterdamse beurs.
Ook oliereus Shell profiteert van de winst van de Republikeinen, ondanks een dalende olieprijs. Trump staat te boek als voorstander van fossiele brandstoffen én tegenstander van klimaatmaatregelen. Shell doet bovendien zaken in de VS. "Deregulering is goed voor de bedrijven die daar handelen", aldus De Geus. Het betekent dat ze minder tijd en geld kwijt zijn aan het voldoen aan wetten en regels.
Een van de belangrijkste redenen dat Amerikanen op Trump hebben gestemd, is de staat van de economie, zo zie je in deze video.
Maar wie inzoomt langs andere belangrijke verkiezingsthema’s van Trump, ziet dat er ook klappen vallen bij veel bedrijven op de beurs. Trump wil namelijk hogere importtarieven heffen om de Amerikaanse economie te beschermen. En dat kan een wereldwijde handelsoorlog ontketenen en negatief uitpakken voor de exporterende bedrijven van Nederland, Europa en de wereld.
Heffing van 60 procent
Trump heeft laten weten importheffingen tot 60 procent op te willen leggen aan Chinese goederen; en tarieven van 10 tot 20 procent aan producten van elders in de wereld. Volgens economen van ING zal dat op zijn vroegst in het derde kwartaal van 2025 gebeuren. Diezelfde economen waarschuwen ook dat de economie van de eurozone met de verkiezing van Trump in een recessie kan belanden.
De dreigende heffingen zijn vervelend voor een land vol exporteurs als Nederland en raken uiteindelijk ook de import en de consument, omdat ze kunnen leiden tot oplopende inflatie, zegt Philip Marey, econoom bij Rabobank tegen RTL Z. En dat kan op zijn beurt weer de koopkracht en economische groei ondermijnen. "Per saldo waren we beter af geweest met Harris", denkt de econoom.
Klappen voor Heineken
Op de beurs in Amsterdam vertaalt het zich in klappen voor bedrijven zoals bierexporteur Heineken, chipmachinemaker ASML, of investeerder Prosus, die tot de grootste dalers behoren. Prosus heeft onder meer een groot belang in het Chinese techbedrijf Tencent, dat flink moest inleveren op de beurs in Hongkong.
In Europa doen de automakers bijvoorbeeld ook slechte zaken op de beurzen, zegt de Geus. "4, 5, 6 procent eraf voor de grote Duitse merken", aldus de beurscommentator. Ook hier vrezen beleggers voor het protectionistische beleid van Trump, die onder meer de eigen Amerikaanse auto-industrie wil beschermen. En de Duitse auto-industrie heeft het toch al zwaar.
In de VS staan bijvoorbeeld de zonne-energiebedrijven onder druk door de verwachting dat het presidentschap van Trump negatief zal uitpakken voor de sector. "Een zure appel voor bedrijven in groene energie", aldus de Geus.
Tesla, Truth Social en Bitcoin in de lift
Trump is niet de grootste fan van groene energie of bijvoorbeeld elektrisch rijden, toch maakten de aandelen van Tesla aan de beurs in New York een flinke sprong. Tesla-baas Elon Musk was een prominente supporter van Trump tijdens zijn campagne en steunde de Republikeinen met meer dan 130 miljoen dollar.
Ook Trump Media & Technology Group, waar het sociale netwerk Truth Social onder valt en dat grotendeels in handen is van Trump, maakte een koerssprong. Truth Social is het belangrijkste communicatiekanaal van Trump en beleggers hopen dat het platform meer gebruikers trekt nu hij weer president wordt.
Cryptobedrijven deden het ook opvallend goed, stelt De Geus. "Musk en Trump zijn voor Bitcoin", zegt hij. Trump heeft eerder beloofd om van de VS de cryptohoofdstad van de wereld te maken. Bitcoin steeg dan ook met ruim 4 procent tot een record van 75.345 dollar, een ruime verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.