Woekerprijzen taxi's tijdens het uitgaan en bij festivals: reiziger de klos
Reizigers die na het uitgaan een taxi willen nemen, worden regelmatig geconfronteerd met torenhoge tarieven. Dit gebeurt vooral in grote steden en na grootschalige evenementen of festivals, als de vraag naar taxi's hoog is en het aanbod laag. Ondanks maatregelen van gemeentes, is het probleem nog niet opgelost.
Taxichauffeurs weigeren op drukke momenten vaak klanten mee te nemen, tenzij deze akkoord gaan met een fors hoger tarief. Gaat de klant niet akkoord, dan wacht de chauffeur gewoon op de volgende. Voor de klant is het dan kiezen of delen: de hoge prijs accepteren of een andere manier vinden om thuis te komen.
Bij een aantal grote gemeentes in Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven komen vele klachten en signalen binnen van ritweigeren en woekerprijzen. Landelijke cijfers zijn er niet, maar het is een bekend probleem, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder de tien grootste steden in Nederland.
Ritprijs in de nacht 69 procent hoger
De gemeente Rotterdam liet in de zomer van vorig jaar een mysteryguest onderzoek uitvoeren op de taximarkt, naar aanleiding van signalen over de kwaliteit van het taxivervoer in de stad. In zo'n onderzoek doet iemand zich voor als klant om de dienstverlening te controleren.
Hieruit bleek dat overdag 83 procent van de chauffeurs op de meter rijdt, maar in de nacht is dat slechts 17 procent. Ook lag de betaalde ritprijs overdag gemiddeld 13 procent boven wat een klant zou mogen verwachten en in de nacht zelfs gemiddeld 69 procent.
Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is bekend met de problematiek rondom de hoge prijzen. "Met name vanuit grote steden horen wij klachten over hoge tarieven, die vooral 's avonds en 's nachts voorgesteld worden".
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) erkent ook het probleem, maar laat weten niet te kunnen handhaven. "De inspectie kan geen toezicht houden op de prijzen als het gaat om een onderlinge prijsafspraak die van tevoren is gemaakt, omdat het bij wet zo is afgesproken dat dit mag."
Wettelijk mag het
Wettelijk gezien gelden voor taxichauffeurs maximale tarieven voor als ze op de meter rijden. Die worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Maar chauffeurs mogen ervoor kiezen om niet op de meter te rijden en vooraf een prijsafspraak te maken met de klant voor de gehele rit. Op het moment dat er weinig taxi's zijn en veel klanten, maken taxichauffeurs daar handig gebruik van en gooien ze de prijzen omhoog.
De maximumtarieven gelden alleen voor straattaxi's en taxi's op standplaatsen, de zogenoemde opstapmarkt. Voor platformtaxi's, zoals Uber en Bolt, gelden de maximumtarieven niet. Zij maken altijd vooraf een prijsafspraak. Daarom kunnen zij hun prijzen afstemmen op de vraag naar taxi's en het aanbod.
Toegelaten Taxi Organisatie
Een aantal grote steden heeft afspraken met taxibedrijven gemaakt, waardoor deze taxi's een zogeheten Toegelaten Taxi Organisatie (TTO) worden. Taxichauffeurs die aangesloten zijn bij een TTO vallen onder de taxiverordening van de desbetreffende gemeente, waarin kwaliteitseisen voor taxi's zijn opgenomen. Daarin staat onder andere dat taxi's geen (korte) ritjes mogen weigeren.
'Ongewenst gedrag'
Een deel van de oorzaak van de woekerprijzen ligt in het feit dat Uber en Bolt wel de prijzen mogen aanpassen aan de vraag, stelt Hedy Borreman, directeur van Taxi Centrale Amsterdam. "Als de vraag naar taxi's bij Uber of Bolt groter is dan het aanbod, schiet bij hun de prijs omhoog. Taxichauffeurs vinden dat niet rechtvaardig en proberen dan een prijsafspraak te maken om meer te kunnen verdienen. Ze zeggen: 'Waarom moeten wij op de meter rijden, terwijl een platformtaxi dat niet hoeft'."
Borreman vindt het 'ongewenst gedrag', maar staat voor een dilemma. Normaalgesproken rijden TCA-taxi's op de meter, maar taxichauffeurs zijn zelfstandig. Daardoor voelt zij zich gedwongen om op piek moment hogere prijzen te rekenen. Anders gaan de taxichauffeurs ergens anders rijden en heeft zij niet voldoende taxi's om aan te bieden.
'Stevig in je schoenen staan'
De gemeentes geven aan eerlijke prijzen te willen voor hun inwoners en bezoekers en niet blij te zijn met de woekertarieven. "Reizigers moeten ervan uit kunnen gaan dat een taxi ze op een betrouwbare en prettige manier naar hun bestemming brengt," zegt de gemeente Utrecht. In een poging om de problemen rondom het taxivervoer op te lossen, hebben de gemeentes diverse maatregelen getroffen.
In onder andere Amsterdam en Utrecht mogen taxichauffeurs geen (korte) ritjes weigeren. Dat betekent concreet dat als een klant niet akkoord gaat met de aangeboden prijsafspraak, de taxi deze passagier mee moet nemen op de meter. Maar 'dan moet je wel stevig in je schoenen staan, wil je dat afdwingen na een avond stappen', aldus de gemeente Amsterdam.
Taxistewards
Breda pakt het anders aan. Sinds eind vorige maand staan er taxistewards bij de taxistandplaatsen. Die moeten zorgen dat iedereen een taxi krijgt en voor een goede prijs naar huis komt. "Als gastvrije stad willen we dat iedereen geniet van een gezellige avond in onze binnenstad. En veilig thuiskomen na zo'n avond, hoort daar ook bij", laat de gemeente Breda weten.
Gebrek aan handhaving
Ondanks de maatregelen zijn de problemen nog niet opgelost en blijven de klachten over woekerprijzen binnenkomen. Dat ligt vooral aan het gebrek aan handhaving op de opstapmarkt, volgens de KNV. "We vinden de problematiek rondom deze tarieven natuurlijk totaal onwenselijk en het straalt ook niet goed af op de sector. Wij hopen en verwachten van een overheid dat zij toezicht houdt en handhaaft op de regels die er gelden. Dat geldt voor zowel gemeenten als de Inspectie Leefomgeving en Transport."
"Handhaving op misstanden in de taxibranche blijft een kat- en muisspel", reageert de gemeente Rotterdam. "Er is onvoldoende capaciteit om verspreid over de hele stad handhavers in te kunnen zetten." Eindhoven handhaaft ook waar het kan, maar erkent dat het niet voldoende is en wil daarom betere wetgeving.
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft begin dit jaar de Wet Personenvervoer 2000 geëvalueerd, waarin de regels voor de taxisector zijn vastgelegd. Daaruit kwam naar voren dat het taxivervoer in Nederland over het algemeen veilig, betrouwbaar, beschikbaar, en betaalbaar is. Wel zijn er ook aandachtspunten, waaronder de daling van de effectiviteit van de reguleringsopties die gemeenten hebben binnen de wet door het toenemende gebruik van platforms. Momenteel voert het ministerie overleg met alle betrokken partijen hierover, laat een woordvoerder weten.
Oproep
Heb jij tips over dit verhaal? Neem dan contact op met de redactie.