Bedenkster tv-programma Paleis voor een Prikkie berooid na rechtszaken
Ondanks de vijf seizoenen waarin 'Paleis voor een Prikkie' op televisie was, blijft de bedenkster van het succesvolle interieurprogramma achter met lege handen. De vrouw verdiende nauwelijks iets aan haar idee, en moet nu bovendien opdraaien voor zo'n 15.000 euro aan proceskosten van twee verloren rechtszaken en haar eigen juridische kosten.
Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam die deze herfst openbaar werd. Twee jaar geleden kreeg de vrouw na een eerste rechtszaak slechts een schamele vergoeding van 4000 euro. Nu blijkt zij ook haar hoger beroep te hebben verloren.
Duo Frank en Rogier
Paleis voor een Prikkie was een populair televisieprogramma, waarin stylistenduo Frank Jansen en Rogier Smit huizen van arme mensen een opknapbeurt gaven met spullen uit de kringloopwinkel.
Het programma werd in 2017 verzonnen door een medewerkster van de Amsterdamse televisieproducent Vincent TV, en tussen 2018 en 2020 uitgezonden op SBS6. De vrouw en haar werkgeefster spraken destijds af de netto-inkomsten uit de formatrechten te zullen delen.
'Inkomsten nihil'
Maar na twee jaar kwam de vrouw erachter dat er voor haar niets was overgebleven. "Hieronder het overzicht van de formatinkomsten. Deze zijn ook in 2019 nihil helaas", schreef het productiebedrijf haar begin 2020.
Talpa, het moederbedrijf van SBS6, bleek de producent wel te hebben betaald voor het maken van de afleveringen, maar geen vergoeding voor de formatrechten. Sterker nog, de machtige zender had bedongen dat ze de helft van de formatrechten zou krijgen als het programma internationaal zou worden verkocht.
Geen buitenlandse deals
Maar ook vanuit het buitenland waren geen formatinkomsten in het laatje gerold. Ondanks interesse uit België en Duitsland en enkele Belgische proefafleveringen brak het televisieprogramma daar niet door.
Toen de vrouw daarachter kwam, verbrak zij de overeenkomst met de televisieproducent. Ook sleepte zij het bedrijf voor de rechter om alsnog een vergoeding af te dwingen. In de zomer van 2022 oordeelde de rechtbank Amsterdam dat de vrouw slechts recht had op 4000 euro.
Hoger beroep
Uit een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam blijkt nu dat de vrouw tegen die uitspraak in hoger beroep is gegaan. Daarbij beschuldigde zij de producent er onder meer van dat die in de deal met Talpa en SBS6 inkomsten had weggegeven, en haar daarover verkeerd had voorgelicht. Daarom zou zij recht hebben op een schadevergoeding.
Maar ook het hof wees haar eisen grotendeels af. Mogelijk heeft de vrouw nog recht op inkomsten uit onlinepublicaties rond het programma, maar daarbij blijft het.
Proceskosten
Uiteindelijk hebben de rechtszaken de bedenkster van het televisieformat méér gekost dan dat ze haar hebben opgeleverd. Zij moet namelijk opdraaien voor bijna 15.000 euro aan proceskosten van de televisieproducent, nog afgezien van haar eigen juridische kosten. Bovendien moet zij de 4000 euro die haar aanvankelijk waren toegewezen, terugbetalen.
Directeur Vincent ter Voert van Vincent TV onthoudt zich van commentaar op de zaak. Advocaat Bertil van Kaam van de formatbedenkster belde niet terug na een verzoek om een toelichting op de uitspraak.