Mogelijk doorstart

Royal Republiq failliet: naweeën corona nekslag voor luxe schoenen- en tassenmerk

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Google MapsRoyal Republiq failliet: naweeën corona nekslag voor luxe schoenen- en tassenmerk
RTL

Het luxe leermerk Royal Republiq heeft niet kunnen herstellen van de coronadip en is failliet. Het bedrijf, dat schoenen, tassen en accessoires maakt, wil onder een nieuwe vlag een doorstart maken.

Dat bevestigt de Deense ondernemer Nicolas Kjaer aan RTL Z. Royal Republiq ontwerpt en maakt leren artikelen in het luxe segment, die het wereldwijd verkoopt. In Nederland heeft het merk een eigen winkel op de Amsterdamse Overtoom, maar wordt vooral verkocht via winkels, zoals De Bijenkorf.

Getroffen door corona

De in Nederland woonachtige Kjaer noemt het 'onfortuinlijk en verdrietig dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. "Dit is niet wat we hadden verwacht." Wel heeft de ondernemer plannen om het merk op een andere manier voort te zetten. 

"Ik heb Royal Republiq in 2006 opgericht in Denemarken, en daarna vanuit Nederland uitgebouwd tot een bedrijf met een omzet van 10 miljoen euro", vertelt Kjaer. "Vervolgens werden we echter zwaar getroffen door de covid-pandemie. Mensen zaten thuis en hadden minder behoefte aan luxe leren schoenen en laptoptassen. De verkopen vielen grotendeels stil."

Consumenten voorzichtiger

Ook toen de pandemie voorbij was, kwamen de omzetten uit het verleden niet terug. "De consumentenvoorkeuren zijn na covid veranderd. Mensen zijn meer casual geworden, en lijken minder uit te willen geven aan schoenen, tassen en kleding", aldus de ondernemer.

Nederlandse winkels van Brits schoenenmerk Clarks failliet
Lees ook

Nederlandse winkels van Brits schoenenmerk Clarks failliet

"En als de consumenten voorzichtiger worden, worden ook de winkelbedrijven voorzichtiger. Dat zijn onze klanten. Ook die mode- en schoenenwinkels hebben het moeilijk", zegt Kjaer. "Daardoor focussen zij zich op een kleiner aantal grotere, succesvolle merken en trends. Die krijgen daardoor een groter deel van de koek. Voor de rest blijven dan de kruimels achter. Onze omzet was vorig jaar gekrompen tot één miljoen euro."

Faillissement

Ondanks een forse inkrimping van het personeelsbestand en andere bezuinigingsmaatregelen, zoals de sluiting van de winkel in Kopenhagen, heeft Royal Republiq het niet gered. Eerder deze week werd de schoenen- en tassenmaker door de rechtbank Amsterdam failliet verklaard. 

Curator Willem Overgoor, die het faillissement moet afwikkelen, kon niet direct een toelichting geven. "Wij zijn momenteel nog aan het inventariseren."

Wel is duidelijk dat oprichter van Royal Republiq het merk wil voortzetten onder een nieuwe vlag. De website van het bedrijf verwijst klanten naar een nieuwe site, Aims of Life. "Dat is een platform waarop wij naast de lederwaren van Royal Republiq ook andere lifestyleproducten willen gaan verkopen, zoals dingen voor het huis, zonnebrillen en misschien zelfs meubels", licht Kjaer toe.

Doorstartplannen

Waar het merk in het verleden volgens de ondernemer 95 procent van zijn omzet behaalde via verkoop aan retailbedrijven, mikken Royal Republiq en het nieuwe platform nu op rechtstreekse verkopen aan de consument. 

"Wij richten ons op klanten die goede producten willen voor een redelijke prijs. Mensen die 200 euro voor een tas willen betalen, of 250 euro voor een paar schoenen omdat die jarenlang meegaan. Wij geloven niet in goedkoop", aldus Kjaer. 

Lees meer over
Royal RepubliqModeRetailFaillissement