Woningmarkt

Streep door hoop huurders: Hoge Raad keurt automatische huurverhoging goed

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPStreep door hoop huurders: Hoge Raad keurt automatische huurverhoging goed
RTL

De huurverhoging van maximaal 3 procent bovenop de inflatie per jaar die standaard is opgenomen in veel huurcontracten, is toegestaan, oordeelt de Hoge Raad. Daarmee gaat er een streep door de hoop van veel huurders dat de automatische huurverhoging illegaal zou zijn en de miljarden euro's te veel betaalde huur terugbetaald moet worden.

De Hoge Raad bevestigt de rechtsgeldigheid van huurcontracten vandaag in een nieuwe uitspraak. 

In veel huurcontracten van ongereguleerde huurwoningen in de vrije sector zit een regel dat de huur jaarlijks met maximaal 3 procent verhoogd mag worden, boven op de inflatieverhoging. Diverse huurders vonden dit 'opslagbeding' oneerlijk en stapten naar de kantonrechter. Die oordeelde in eerste instantie in het voordeel van de huurders maar vroeg ook de Hoge Raad om duidelijkheid.

Huren vrije sector mogen met 5,5 procent omhoog
Lees ook

Huren vrije sector mogen met 5,5 procent omhoog

Volgens de Hoge Raad is het opslagbeding niet oneerlijk. Het opnemen van zo'n beding maakt het voor huurders juist inzichtelijk wat zij in de toekomst kunnen verwachten qua huurverhoging. Ook noemt de Hoge Raad dat de huurstijging met dit percentage binnen 'aanvaardbare grenzen' blijft. 

Miljarden terugbetalen

Grote woningbeleggers zoals Amvest, Bouwinvest en ASR, die tienduizenden woningen verhuren met dit soort automatische huurverhogingen in het contract, kunnen opgelucht zijn met het vonnis. Eerde dit jaar vreesden deze verhuurders dat zij mogelijk miljarden geïnde huur moesten terugbetalen aan huurders als de Hoge Raad het opslagbeding zou hebben bestempeld als onrechtmatig. 

De huurprijzen zijn in 30 jaar nog nooit zo hard gestegen als dit jaar. Vooral de huurders in de sociale sector voelen dit. Gepensioneerde Hansje Verbeek vertelt over de gevolgen voor haar. 

Lees meer over
Hoge RaadHuurwoningVrije sector huurHuurbescherming