Havenfotograaf moet 86.000 euro aan overuren terugbetalen
Een ex-werknemer van het Havenbedrijf Rotterdam, die zijn inkomen bijna verdubbelde door jarenlang een excessief aantal overuren te declareren, moet zijn voormalige werkgever 86.000 euro terugbetalen. Dat oordeelt het Haagse gerechtshof.
De man werkte al sinds 1980 voor het Havenbedrijf Rotterdam, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor het onderhoud aan de kades. Omdat de onderhoudswerkzaamheden niet altijd binnen reguliere werktijden vielen, mocht de man overuren declareren.
Honderdduizend euro
Maar begin 2020 kwam het Havenbedrijf erachter dat de man zich in de twee voorgaande jaren ruim honderdduizend euro aan overuren had laten uitbetalen. Uit de nieuwe maanddeclaratie die de werknemer vlak na die ontdekking indiende, bleek hoe hij daarbij te werk ging. Hij liet een bescheiden aantal uren goedkeuren door zijn leidinggevende, en vulde het formulier vervolgens royaal aan.
Volgens de werknemer maakte hij de overuren vooral omdat de communicatie-afdeling hem had gevraagd om naast zijn gewone werk ook foto's van de Rotterdamse haven te maken en te bewerken. Hij was namelijk hobbyfotograaf. Het fotowerk zou de man in de avond- en weekenduren hebben uitgevoerd. Volgens zijn declaraties zou hij bijna elke avond en ieder weekend hebben overgewerkt.
Terugbetalen
Het Havenbedrijf knikkerde de man na de ontdekking van de megadeclaraties niet alleen op de keien, maar stapte ook naar de rechter om het bedrag aan betaalde overuren terug te eisen. In 2022 gaf de Rotterdamse kantonrechter de werkgever grotendeels gelijk. De werknemer moest het meeste geld terugbetalen.
Nu blijkt dat de werknemer dat niet van plan was, en tegen de uitspraak in hoger beroep is gegaan. Voor het Haagse hof voerde hij aan dat ongeveer een derde van de gedeclareerde overuren achteraf toe te schrijven was aan zogenoemde beschikbaarheidsdiensten.
Te laat opgemerkt
De overige overuren zouden wel degelijk zijn besteed aan de fotowerkzaamheden, stelde hij. Bovendien zou hij daarvoor daadwerkelijk opdracht hebben gekregen. Dat het Havenbedrijf pas laat opmerkte dat deze kosten erg hoog waren, zou hem niet kunnen worden verweten.
Tijdens een getuigenverhoor bleek dat de man inderdaad opdracht had gekregen om fotowerkzaamheden uit te voeren. Maar dat was volgens het havenbedrijf omdat de man als gevolg van medische klachten zijn eigen uren niet kon volmaken. Hij had daarvoor dus niet zoveel overuren mogen declareren.
Geen snars
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Den Haag blijkt dat de man zijn hoger beroep heeft verloren. Het Haagse hof gelooft geen snars van het verhaal van de beschikbaarheidsdiensten, onder meer omdat het havenbedrijf slechts een vergoeding voor beschikbaarheid geeft, en alleen daadwerkelijk gewerkte uren betaalt.
Ook vinden de rechters het opmerkelijk dat de man dat verweer tijdens de eerste rechtszaak niet aan de orde bracht. Ten slotte oordeelt het hof dat ook het fotowerk niet als overuren gedeclareerd had mogen worden.
Juridische kosten
Dat betekent dat de man zijn ex-werkgever alsnog de 86.000 euro aan onterecht uitgekeerde overuren moet terugbetalen. Ook moet hij opdraaien voor 12.000 euro aan juridische kosten die het Havenbedrijf voor de twee rechtszaken maakte, nog los van zijn eigen kosten. Zijn advocaat Simon van Zijll kon vandaag nog geen commentaar geven op de uitspraak.
Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten 'tevreden' te zijn met de uitspraak. Dat werknemers destijds zo eenvoudig onjuiste, torenhoge declaraties konden indienen, wijt de organisatie die in handen is van de gemeente Rotterdam en het Rijk aan de destijds verouderde procedures.
Procedure aangepast
"De systematiek was destijds niet digitaal, maar op basis van fysieke urenbriefjes", verklaart woordvoerster Sigrid Hesselink. "De procedure is inmiddels aangepast. De procedure voor het opgeven en accorderen is gedigitaliseerd en daardoor minder fraudegevoelig".
Volgens Hesselink betaalt de ex-werknemer al sinds 2022 geld in het kader van een terugbetaalregeling. "Het Havenbedrijf hanteert een zerotolerance beleid en is meteen na het eerste vonnis begonnen met het incasseren van het bedrag." Hoeveel er inmiddels is binnengekomen, wil de organisatie niet zeggen.
Zie hieronder hoe thuiswerken kan leiden tot het maken van meer overuren: