Mercosur

Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen sluiten handelsakkoord

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEuropese Unie en Zuid-Amerikaanse landen sluiten handelsakkoord
RTL

De Europese Commissie heeft na jarenlange onderhandelingen een handelsakkoord gesloten met de landen van Mercosur. Daarbij zijn Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay aangesloten. De deal is omstreden, vooral onder boeren.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maakte vanuit de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo bekend dat het akkoord is gesloten. Er wordt al meer dan twintig jaar gesproken over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay.

Met het handelsakkoord verdwijnen importheffingen op diverse producten. Zo wordt het voor EU-landen onder meer goedkoper en makkelijker om kaas, wijn, medicijnen en auto's naar de Zuid-Amerikaanse landen uit te voeren.

Trumps tarieven raken vooral Amerika zelf, becijfert het CPB
Lees ook

Trumps tarieven raken vooral Amerika zelf, becijfert het CPB

De landen die bij Mercosur zijn aangesloten kunnen, op hun beurt, goedkoper vlees, soja, auto-onderdelen en grondstoffen exporteren.

Het akkoord moet nu eerst juridisch worden getoetst en worden vertaald in alle officiële EU-talen. Daarna wordt het voorgelegd aan de 27 EU-lidstaten. Hier gaan naar verwachting enkele maanden overheen.

Vrijhandel

Mercosur is een vrijhandelsverdrag tussen een aantal landen in Zuid-Amerika. Mercosur is een acroniem van het Spaanse Mercado Común del Sur (gemeenschappelijke zuidelijke markt). Officieel is ook Venezuela lid, maar dat land werd geschorst. Ondertussen is Bolivia in het proces van toelating tot Mercosur.

Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname (dus vrijwel alle andere landen in Zuid-Amerika) zijn geen lid, maar zijn wel geassocieerd met Mercosur.  

In de landen die lid zijn van de Mercosur wonen bijna 300 miljoen mensen, waarvan meer dan 70 procent in Brazilië.

56 miljard euro

Het idee van vrijhandel, waarbij er geen belemmeringen zijn om tussen landen handel te drijven, is dat het per saldo voor iedereen voordelen heeft. De EU zelf is de grootste gemeenschappelijke markt in de wereld. Vrijhandel is ook één van de basisideeën van de EU.

Volgens de Belgische bank KBC exporteerde de EU vorig jaar voor in totaal 56 miljard euro aan producten naar Mercosur-landen, en het importeerde voor 54 miljard euro aan spullen.

Volgens de Europese Commissie kunnen EU-landen voortaan 4 miljard euro aan importheffingen besparen.

Kritiek

Een verdrag tussen de EU en Mercosur-landen is omstreden. Onder meer Frankrijk sprak zich de afgelopen maand meermaals uit tegen een deal. Het land was ook toneel van felle boerenprotesten tegen de handelsovereenkomst.

In Nederland riep een meerderheid in de Tweede Kamer het kabinet op om een eventueel handelsverdrag te verwerpen. Critici vrezen onder andere dat zo'n verdrag leidt tot extra natuur- en milieuschade en hevigere concurrentie voor Europese boeren.

Volgens Von der Leyen is er ook geluisterd naar zorgen van boeren. "Deze overeenkomst bevat robuuste waarborgen. Mercosur is de grootste overeenkomst ooit als het gaat om de bescherming van voedsel- en drankproducten uit de EU." Ook blijven volgens Von der Leyen Europese gezondheids- en voedselnormen 'onaantastbaar'.

In deze video zie je wat de winst van Donald Trump betekent voor de Nederlandse handel

Lees meer over
Europese CommissieMercosurHandelEuropese Unie