Beleggen in Apple tot Tesla? Beursanalist Jos Versteeg: 'Riskanter dan Coca Cola'

·Aangepast:
© Adrian SeligaBeleggen in Apple tot Tesla? Beursanalist Jos Versteeg: 'Riskanter dan Coca Cola'
Aangeboden door ING Sprinters

Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google), Meta, Nvidia en Tesla – ook wel de Magnificent 7 genoemd. Het zijn de grootste en meest invloedrijke techbedrijven ter wereld die de beurs domineren. Wat maakt dit zevental uniek, waarom zijn ze zo belangrijk voor de beurs en vooral hoe lang houden ze hun indrukwekkende groei nog vol? Beursanalist Jos Versteeg deelt zijn inzichten over de toekomst van (beleggen in) deze techreuzen met als draaiende motor de AI-revolutie.

Gemeenschappelijke deler

Volgens Versteeg delen de Magnificent 7-bedrijven één gezamenlijk thema: Artificial Intelligence (AI)."Nvidia is veruit de grootste van de zeven. Als chipmaker profiteren ze er het meest van. En dat, terwijl we pas aan het begin van de ontwikkelingen rondom AI zitten." Het bedrijf blijkt inmiddels al maar liefst meer dan 90% van de AI-chipmarkt in handen te hebben en die voorsprong blijven ze voorlopig ook wel houden verwacht de beursanalist. "Op de een of de andere manier gebeurt het heel natuurlijk dat Magnificent 7-bedrijven als Nvidia heel machtig worden en blijven, en op een effectieve manier hun marktpositie weten te verdedigen." Zo heeft Nvidia en eigen software (CUDA) ontwikkeld waar alle AI-programmeurs vanwege de efficiëntie mee weglopen. "Het punt is dat CUDA alleen op Nvidia-chips werkt, en niet op die van bijvoorbeeld Intel. Door dit concurrentievoordeel spelen ze andere spelers uit de markt weg en zijn ze nog maar moeilijk in te halen."

Wat de Magnificent 7 zo bijzonder maakt in vergelijking met andere techbedrijven? Versteeg: "Omdat deze bedrijven in een nieuwe groeimarkt, die van AI, zitten. Elk bedrijf speelt een onmisbare rol in het ontwikkelen van deze technologie." Zo verzorgt Nvidia AI-hardware, is Google pionier in AI-onderzoek en gebruikt Tesla het in zijn zelfrijdende technologie. Hij vergelijkt de huidige AI-revolutie met eerdere technologische golven: van de mini-computer tot de PC, van de smartphone tot het Internet of Things. "Telkens was er één dominante speler, zoals Intel destijds voor de PC-markt was. Nvidia lijkt nu die positie voor AI te hebben." Desalniettemin stelt de expert dat het techlandschap snel kan veranderen. "Kijk naar wat er met ‘koningen van de technologie’ als Nokia, Intel en toch ook wel IBM is gebeurd. De techgiganten van nu blijven voorlopig nog heel machtig, maar bij de volgende ‘golf’ over 20 à 25 jaar kan het speelveld er volledig anders uitzien."

Grote beursspelers

De beursanalist stelt dat de zeven techgiganten onvoorstelbaar groot zijn. "De omvang kun je je niet voorstellen. Microsoft is in z’n eentje bijvoorbeeld al even groot als de hele Duitse beurs." Op de vraag wat hen zo belangrijk voor de beurs maken, antwoordt hij: "Dat zit ‘m in twee dingen. Ten eerste groeien ze heel hard en dat wil je als belegger: je wilt veel groei. Daarnaast zijn de verwachtingen voor de bedrijven ook erg hoog." Versteeg vergelijkt de grootsheid met de revolutionaire uitvindingen van elektriciteit en het internet. "AI gaat zoveel veranderen en als je al een sterke marktpositie in zo’n sterk groeiende markt hebt – elk van de Magnificent 7 heeft dat op z’n eigen manier -, dan krijg je ook een zeer hoge waardering. De combinatie van groei en verwachting maakt de Magnificent 7 veel waard!’"

Maar de medaille heeft ook een keerzijde. De risico’s van (beleggen in) de Magnificent 7 blijken in de hoek van overinvesteren en het ontbreken van duidelijke businessmodellen te liggen. "Amazon, Microsoft, Google en Meta investeren per kwartaal tussen de $ 10 en $ 12 miljard in Nvidia-chips", aldus Versteeg. "Doen ze dit niet en beschermen ze hun sterke positie niet, dan liggen ze volgens eigen zeggen snel uit de AI-race. Het gevaar hiervan is overinvestering en de vraag hoe snel de investeringen zich terugbetalen." Echter, de ervaren beurskenner ziet bedrijven nog niet snel kapotlopen door te overinvesteren. "Momenteel is er zoveel vraag dat ze de risico’s wel kunnen managen. Voorlopig zal de Magnificent 7 niet te verslaan zijn, alhoewel je natuurlijk nooit precies weet hoe het gaat lopen. Wat we wel zien, is dat de techreuzen stuk voor stuk oppermachtig in de AI-markt zijn. Als je namelijk al groot bent en de zakken goed hebt gevuld, dan kun je investeringen blijven doen."

Beleggen in Magnificent 7

De toekomst van ’s werelds grootste techbedrijven ziet er veelbelovend uit. Zou dit volgens de beursexpert ook een reden zijn om ze in een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille op te nemen? "Het is zeker het overwegen waard!" Zelf belegt hij bijna alleen maar in techbedrijven, waarvan zo’n 75% in de Magnificent 7. "Maken ze veel winst, dan kun je hoge rendementen verwachten. En die zijn er ook zeker geweest. De afgelopen twee jaar is mijn portefeuille zelfs verdubbeld!"

Volgens Versteeg zit het ‘m erin in hoeverre je risico durft te nemen. "Je moet niet vergeten dat techbedrijven vaak behoorlijk riskant zijn. Neem nog eens Nvidia. Ze doen het heel goed, maar twee of drie jaar geleden is de beurskoers wel gehalveerd. Beleg je in technologie, dan neem je aanzienlijke risico’s. Wat je namelijk doet, is inzetten op een ontwikkeling waarvan je nog niet weet wat er gaat gebeuren." Ter illustratie maakt hij de vergelijking met beleggen in Coca Cola. "Zij maken al ruim honderd jaar een zoet drankje dat wereldwijd populair is. Het is vrij zeker dat dat over 25 jaar nog het geval is. De beurskoers is veel beter te voorspellen en constanter. Bij techbedrijven weet je niet precies hoe de toekomst eruit ziet en dus is het risico groot. Kijk vooral naar welke kansen een bedrijf heeft en hoeveel troeven het in handen heeft."

Beleggen met Sprinters

Versteeg begrijpt dat beleggen in grote techbedrijven niet voor elke belegger is weggelegd. “Heb je bijvoorbeeld 1.000 euro om mee te beleggen, dan kun je slechts een paar Magnificent 7-aandelen kopen.” Maar er is meer mogelijk, want je kunt in plaats van een aandeel ook een Sprinter kopen. Dit is een beleggingsproduct van ING waarmee beleggers versneld kunnen inspelen op koersbewegingen. Ze zijn onder andere beschikbaar op de Amerikaanse techgiganten, zoals AppleAmazonMicrosoftAlphabet (Google), MetaNvidia en Tesla. Een Sprinter op de NASDAQ-100 is ook mogelijk, waarmee je in één keer in de volledige Magnificent 7 plus andere Amerikaanse aandelen belegt.

Het voordeel van een Sprinter is dat er met een relatief kleine inleg van een stijging van het aandeel kan worden geprofiteerd. Belangrijk om te weten, is dat het risico van beleggen in een Sprinter wel hoger is dan een directe belegging in aandelen.

Met een Sprinter kun je nooit meer verliezen dan je inleg. Voor het product Sprinters is een prospectus beschikbaar. Ga voor meer informatie over beleggen in Sprinters naar www.ingmarkets.nl.

LET OP: Turbo's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Dit is een verplichte mededeling op basis van het AFM besluit van 30 juni 2021.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van ING Sprinters en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
ING BankBeleggenTechnologie