Groen beleggen: hype of gouden kans die je in 2024 niet wilt laten liggen?
Groen beleggen, je hoort en leest er steeds vaker in de (digitale) wandelgangen over - zeker nu het einde van het jaar in zicht is. Maar wat houdt het precies in? Hoe kun je bijdragen aan een betere wereld combineren met rendement pakken? En welke belastingvoordelen maken het extra aantrekkelijk om nog in het staartje van 2024 in te stappen? Beurscommentator Hans de Geus duikt in deze duurzame investeringstrend.
Bewust beleggen
Wil jij je (spaar)geld duurzaam inzetten? Dan is groen beleggen wellicht een interessante optie. Met groene beleggingen wordt jouw geld in bedrijven, fondsen of projecten geïnvesteerd die hun steentje aan een duurzamere wereld bijdragen. Zo wordt het beleggingsgeld in ondernemingen gestopt die onder andere in duurzame energie, natuurbehoud en biologische landbouw actief zijn. Deze bedrijven streven niet alleen naar positieve impact op mens en milieu, maar hebben ook oog voor financieel rendement. Hiermee wordt gelijk het verschil met traditioneel beleggen aangestipt, waarbij de focus puur op winstmaximalisatie is gericht.
Groen is populair
In het verleden werden groene beleggingen in het algemeen als minder rendabel en risicovoller dan traditionele beleggingen gezien, maar dat beeld verandert in raptempo. Door de toenemende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen is de duurzame sector van een niche naar een groeimarkt geëvolueerd. Dit maakt dat de rendementen van groene beleggingen steeds concurrerender worden. En ook pensioenfondsen weten tegenwoordig vaker de weg naar groene te vinden om aan hun deelnemers te laten zien dat hun geld goed wordt besteed.
Fiscale voordelen groen beleggen
Ook beursexpert Hans de Geus ziet dat de populariteit van groen beleggen de afgelopen jaren sterk is gestegen. Naast het feit dat meer en meer mensen zich bewust zijn van klimaatverandering en hun eigen verantwoordelijkheid hierin willen nemen, werken groene beleggingen ook als een magneet door belastingvoordelen. "Het is een interessante optie voor wie zijn (spaar)geld duurzaam wil inzetten én van fiscale voordelen wil profiteren."
Hij stelt dat de alsmaar groeiende interesse wordt versterkt door de vrijstelling in box 3. Dit betekent dat een deel van de groene beleggingen van vermogensrendementsheffing is vrijgesteld. De Geus: "Met het einde van het jaar in zicht is het dan ook belangrijk om snel te handelen. Jouw groene saldo op 1 januari geldt namelijk voor de fiscus."
Dat zit zo: In 2025 kun je mogelijk profiteren van belastingvoordeel. Je totale inleg in groene beleggingen telt tot 26.000 euro (2025) niet mee voor jouw vermogen in box 3. Met een fiscaal partner is dit zelfs 52.000 euro (2025). Over dit bedrag bespaar je vermogensrendementsheffing. Hoe hoog deze is, hangt af van je persoonlijke situatie. Daarnaast geldt een heffingskorting van 0,1% van het vrijgestelde bedrag in groene beleggingen waarop je samen met je partner recht hebt. Deze heffingskorting kun je van jouw inkomstenbelasting aftrekken. Op de website van de Belastingdienst vind je hierover meer informatie.*
Extra belastingkorting in 2024
De Geus adviseert om altijd zorgvuldig te kijken welke bedrijven echt groen ondernemen. "Het is namelijk een vrij complexe markt. Onderzoek daarom goed of een bedrijf bij je persoonlijke ideologie aansluit." Beleggingsproducten als de Groene 90% Garantie Note van ING kunnen daarbij het overwegen waard zijn. Het biedt groene beleggers extra zekerheid. Ze geven je de kans om te profiteren van mogelijke koersstijging van beursgenoteerde bedrijven die aan duurzaamheidscriteria voldoen.
Ondanks dat de inschrijving voor dit bijzondere beleggingsproduct vrijdag 6 december j.l. al was gesloten, wordt het wegens succes herhaald. Dit betekent dat jij je tot en met vrijdag 20 december kunt inschrijven. Wat dit betekent? Je krijgt de mogelijkheid om duurzaamheid en zekerheid te combineren, hetgeen wat dit product uniek in haar soort maakt. De volledige 100% van je investering wordt geïnvesteerd in groene leningen (duurzaamheid) en minimaal 90% van je inleg is gegarandeerd (zekerheid).
Tot slot: de ING 90% Groene Garantie Note valt onder de groenregeling met vrijstelling in box 3, wat je een aantrekkelijk belastingvoordeel zo op de valreep van 2024 oplevert.
Meer informatie
Inschrijven voor de Groene 90% Garantie Note van ING kan tot en met vrijdag 20 december en is al mogelijk vanaf 100 euro. Wil jij dit jaar nog gebruikmaken van de groenregeling voor 2025? Klik hier en lees er alles over.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van ING en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Z.
Disclaimer
De Note wordt uitgegeven door ING Bank N.V. Met een belegging in de Note loopt u daardoor debiteurenrisico op ING Bank N.V. In geval van faillissement en/of risico op faillissement en/of bail-in loopt de belegger het risico om de sommen waarop hij recht zou hebben, niet terug te krijgen en het geïnvesteerde kapitaal te verliezen.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Voor dit product is een prospectus beschikbaar, voor meer informatie over de kansen, risico’s en hoe jij je kunt inschrijven, ga naar ingmarkets.nl. Loop geen onnodig risico. Lees het Essentiële-informatiedocument. Hierin staat dat het risico van dit product vrij klein is, namelijk 3 op een schaal van 7.
* Let op dat de Groenregeling onderhevig is aan veranderingen en mogelijk niet van toepassing is of niet van toepassing is voor de gehele loopduur van de Note. De weergegeven bedragen en percentage zijn op basis van de wetsvoorstellen van het pakket belastingplan 2025 dat op 14 november is aangenomen in de Tweede kamer. Naar verwachting wordt er medio december van dit jaar nog over dit wetsvoorstel in de Eerste Kamer gestemd.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van ING en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.