Kabinet twijfelt over geldbonus voor mensen die 25 jaar in dienst zijn
Medewerkers die 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever werken, krijgen vaak - naast een bosje bloemen - een maandloon uitgekeerd, belastingvrij. Een mooie bonus die in de duizenden euro's loopt. Slecht nieuws: het kabinet overweegt een einde te maken aan de regeling.
De reden daarvoor is dat maar een klein deel van de Nederlanders er gebruik van maakt, terwijl het wel alle belastingbetalers geld kost, schrijft staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Belastingdienst, NSC) aan de Tweede Kamer.
De jubileumregeling, die sinds 1994 bestaat, is nog niet eerder geëvalueerd en dat gaat het kabinet nu doen. Jaarlijks krijgen 15.000 tot 20.000 werknemers een jubileumuitkering, aldus de staatssecretaris.
In de jaren '90 werkten werknemers vaker jarenlang bij dezelfde werkgever dan nu. Anno 2024 moedigt de overheid het juist aan om regelmatig van baan of functie te veranderen. "Levend en wendbaar blijven", noemt Van Oostenbruggen dat.
Het zicht op een jubileumuitkering zou oudere werknemers er juist van weerhouden om van baan te wisselen. "Dat is vanuit arbeidsmarktperspectief niet wenselijk", vindt hij.
Vaak al naar beter verdiende werknemers
Ook zit het het kabinet dwars dat de bonus gaat naar mensen die vaak al een hoger salaris verdienen omdat ze ergens lang werken. "Daarmee kan de regeling beschouwd worden als een waardeoverdracht van de belastingbetaler naar relatief welvarende werknemers."
Er zit nog iets oneerlijks in de regeling. De dienstjaren van werknemers die binnen de overheid van baan wisselen, worden bij elkaar opgeteld. Bij mensen die in het bedrijfsleven werken en binnen dezelfde sector van baan veranderen, is dat niet zo. "De regeling kent daarom een zekere mate van willekeur", schrijft Van Oostenbruggen.
De regeling is niet doelmatig, meent hij. Reden voor een evaluatie waarin gekeken wordt of de bonus afgeschaft of versoberd zou moeten worden.
In onderstaande video leggen we uit dat er ook nadelen aan een voltijdsbonus zitten.