Verloren rechtszaak

Keukenhof voor kwart miljoen euro het schip in door failliete ticketverkoper

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKeukenhof voor kwart miljoen euro het schip in door failliete ticketverkoper
RTL

De Keukenhof in Lisse gaat voor ruim een kwart miljoen euro het schip in als gevolg van het faillissement van een bedrijf, dat tickets voor het bloemenpark verkocht aan toeristen. De Keukenhof stapte naar de rechter om het geld alsnog op te eisen, maar ving daar bot.

De jaarlijkse bloemententoonstelling de Keukenhof in het Zuid-Hollandse Lisse is tussen maart en mei een van de topattracties van Nederland. Voor de kaartverkoop werkt de organisatie onder meer met zogenoemde resellers. Dat zijn bedrijven die tegen een vergoeding tickets van de bloemenshow verkopen aan bezoekers.

Zo werkte de Keukenhof nauw samen met het Amsterdamse bedrijf Hotel Guest Service (HGS), ooit een succesvolle wederverkoper van kaartjes voor musea en evenementen. In 2019 boekte dat bedrijf een omzet van bijna 5 miljoen euro. Hotels konden via HGS eenvoudig kaartjes voor attracties kopen voor hun gasten. HGS werkte met software van zusterbedrijf PrioTicket.

Getroffen door corona

In 2020 werd de kaartverkoper echter getroffen door de coronapandemie, waardoor de toeristenindustrie voor langere duur kwam stil te liggen. Daardoor werden er nauwelijks meer kaartjes voor attracties en musea verkocht. De omzet van het bedrijf kelderde dat jaar tot zo'n 800.000 euro, en nog geen 7 ton in 2021.

Bloemenfestijn Keukenhof stelt opening uit: 'grote financiële gevolgen'
Lees ook

Bloemenfestijn Keukenhof stelt opening uit: 'grote financiële gevolgen'

Vanaf 2022 trok de omzet weer aan naar het oude niveau, maar de financiële situatie was zo ernstig dat een faillissement niet meer kon worden vermeden. In juli 2023 ging HGS op de fles. Uit de faillissementsverslagen blijkt dat het bedrijf in de coronaperiode ondersteuning had gekregen, waardoor de schuldenlast sterk was opgelopen.

Tonnen tegoed

Het faillissement van HGS was een flinke tegenvaller voor de Keukenhof, omdat het Zuid-Hollandse bloemenpark nog een flinke zak geld tegoed had. In het voorjaar van 2023 had het bloemenpark het bedrijf voor ruim 230.000 euro aan facturen voor verkochte kaartjes verstuurd. Die rekeningen bleven onbetaald.

De Keukenhof liet het er daar niet bij zitten, en stapte naar de rechter. Daar eiste ze dat zusterbedrijf Prioticket, dat niet failliet was gegaan, of directeur Gert Jan Ruiter het geld zouden betalen. 

Claim 234.000 euro

Volgens het bloemenpark had ze namelijk het contract gesloten met het voortgezette zusterbedrijf van het failliete HGS. Dat zou daarom de rekeningen moeten betalen. Voor het geval dat dat toch niet zo was, stelde de Keukenhof het zusterbedrijf en de directeur aansprakelijk voor de schade, omdat zij onrechtmatig zouden hebben gehandeld of hun zorgplicht zouden hebben geschonden.

Zo zouden zij volgens de Keukenhof bij het afsluiten van de verkoopovereenkomst hebben geweten dat HGS er zo slecht voorstond, dat het bedrijf niet aan de verplichtingen jegens de bloemenshow zou kunnen voldoen. Inclusief de incassokosten eiste de Keukenhof voor de rechter betaling van bijna 234.000 euro, en een onbekend bedrag aan proceskosten. 

Van tafel geveegd

Uit een recent openbaar geworden uitspraak blijkt echter dat dat de rechtbank Amsterdam de eis van de Keukenhof van tafel heeft geveegd. Volgens de rechter had de Keukenhof wel degelijk een contract gesloten met het failliete bedrijf. Ook vindt de rechter niet dat het nog bestaande zusterbedrijf en de directeur aansprakelijk zijn voor de schade.

De Keukenhof kan daardoor fluiten naar de opbrengsten van de tickets, en de vergoeding van de eigen incasso- en proceskosten. De bloemenattractie moet bovendien opdraaien voor ruim 12.000 euro aan proceskosten van de tegenpartij.

Het schip in

Dat betekent dat de Keukenhof in totaal voor ruim een kwart miljoen euro het schip ingaat. Advocaat Lex Keukens van de Keukenhof kon vanochtend nog geen commentaar op de verloren rechtszaak geven. "Dat moet ik eerst even overleggen met mijn cliënt." Woordvoerster Martine de Ridder van de Keukenhof zegt dat de organisatie zelf niet wil reageren. Daardoor is onder meer onbekend of de Keukenhof nog een hoger beroep overweegt.

Zusterbedrijf Prioticket en directeur Ruiter reageerden nog niet op een telefonisch en via Linkedin gestuurd verzoek om commentaar. Volgens advocaat Vincent Terlouw van Prioticket willen zij niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "Zij hebben niet de behoefte om iets toe te voegen aan het openbare vonnis. Zij willen de zaak graag achter zich laten, en het boek sluiten."

Zie in de video hieronder hoe de Keukenhof na de coronapandemie weer open ging:

Lees meer over
KeukenhofFaillissement