Miljoenen nodig

Duitse strop en geldgebrek nekken Brabantse bouwer elektrische Porsches

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Voitures ExtravertDuitse strop en geldgebrek nekken Brabantse bouwer elektrische Porsches
RTL Nieuws

Voitures Extravert, het Brabantse bedrijf dat klassieke Porsches ombouwde tot elektrische varianten, is failliet. Volgens de oprichters hebben geldgebrek en problemen met een Duitse leverancier het bedrijf genekt. "Achteraf waren onze productie en marketing toch te veel houtje-touwtje."

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Ondernemers Martijn van Dijk en Jürgen Moerman begonnen in 2018 met hun bedrijf Voitures Extravert oude Porsches 911 om te bouwen naar een volledig elektrische variant. Op de Automotive Campus in Helmond voegden zij de gestripte en opnieuw gelakte carrosserie van de oldtimers samen met een nieuwe elektrische aandrijving.

Ruim baan

Toen RTL Z het bedrijf in het voorjaar van 2022 bezocht, blaakten de oprichters nog van vertrouwen in de toekomst. Dankzij ambitieuze nieuwe regelgeving van de Europese Unie zou elektrisch rijden ruim baan krijgen. De kostbare ombouw en het gemis van het klassieke Porsche-geluid van de elektrische variant zagen zij niet als onoverkomelijke problemen.

De keuze voor het sportwagenmerk was juist gemaakt, omdat Porsche-liefhebbers een stuk makkelijker minimaal drie ton voor een elektrische klassieker kunnen betalen dan fans van een Fiat 500. Het gemis van het klassieke Porsche-geluid na de ombouw werd volgens oprichter Van Dijk goedgemaakt doordat de elektrische variant sneller optrekt. "Daardoor kunnen we uiteindelijk toch een beleving creëren die heel erg lijkt op de originele", zei hij destijds.

Toch failliet

Desondanks is Voitures Extravert geen succes geworden. Begin vorige week blijkt het bedrijf failliet te zijn gegaan. Waar de onderneming vorig jaar volgens Van Dijk (rechts op de foto) dankzij technische certificering en uitleveringen van auto's eigenlijk 'een jubeljaar' had moeten beleven, werd het juist getroffen door ernstige tegenslag.

"In de loop van het jaar werd steeds duidelijker dat onze Duitse carrosseriebouwer in de problemen zat. Uiteindelijk hebben wij de auto’s bij hem weggehaald, en naar een andere partij gebracht. Daar bleek dat er anderhalf tot twee ton aan achterstallig werk was, dat al wel was betaald. Daar hebben we een enorme strop aan gehad."

Gefrustreerde klant

Bovendien leidde die vertragingen tot het terugtrekken van een klant, die ongeduldig werd. "Wij snapten die frustratie wel, want wij voelden die evenzeer. Voor die auto moesten wij dus op zoek naar een nieuwe koper. Lastig, omdat onze auto's natuurlijk voor een groot deel gebouwd zijn op de wensen van een specifieke klant."

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Ook een zoektocht naar vers geld slaagde uiteindelijk niet. "Wij waren op zoek naar minstens 5 miljoen euro om serieuzer te kunnen investeren in productie en marketing. Achteraf was dat bij ons toch een beetje te veel 'houtje-touwtje' geregeld."

Liefhebberij

Een rondgang bij mogelijke financiers, waaronder ook bestaande klanten, leverde echter te weinig op. "Onze klanten zijn vermogend en hebben gezien hun aankoop wel het juiste gevoel voor de markt. Maar uiteindelijk bleken zij hier toch te druk voor. De aankoop van een omgebouwde Porsche is een liefhebberij, maar een serieuze investering in een bedrijf vergt toch meer betrokkenheid."

Uiteindelijk wist Voitures Extravert vijf van de zeven Porsches die ze onder handen had, op de weg te brengen. Van Dijk zegt met zijn mede-oprichter nog wel te hopen op een doorstart, als daarvoor tenminste financiers te vinden zijn. "Daar staan wij zeker voor open. Maar wel op de voorwaarde dat we serieus kunnen opschalen met productie en marketing."

In het voorjaar van 2022 bezocht RTL Z het autobedrijf op de Automotive Campus in Helmond. Bekijk hieronder de hele video: 

Advertentievrij?RTL-Premium