Duurdere boodschappen

Supers willen internationale etiketten om goedkoper in te kopen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPSupers willen internationale etiketten om goedkoper in te kopen
RTL

Etiketten op producten in de supermarkt moeten in het Nederlands zijn. Maar als dat ook in het Engels zou mogen, dan kunnen supermarkten bijvoorbeeld cola of chips ook in het buitenland inkopen, tegen een lagere prijs. Daardoor zouden boodschappen goedkoper kunnen worden voor klanten. Supermarkten en experts pleiten voor nieuwe regels.

Doordat etiketten in de supermarkt in het Nederlands moeten zijn, moeten fabrikanten wel in Nederland inkopen, legt retaildeskundige Tom Kikkert uit.

Daardoor kunnen fabrikanten van A-merken aan Nederlandse supermarktketens hogere prijzen rekenen dan aan onder meer Duitse supermarktketens, voor hetzelfde product.

Boodschappen ook dit jaar duurder, zeggen topmannen Jumbo en Plus
Lees ook

Boodschappen ook dit jaar duurder, zeggen topmannen Jumbo en Plus

Kikkert sluit daarmee aan bij wat de topmannen Ton van Veen van Jumbo, Aart van Haren van Plus en Joris Beckers, mede-oprichter van Picnic, zeggen. Deze supermarktbazen pleiten voor gelijke etiketten in de hele Europese Unie. Andere EU-landen zijn volgens Plus-topman Aart van Haren veel minder streng in hun eisen over in welke taal informatie over een product moet zijn.

Soms zijn er flinke prijsverschillen tussen producten in Nederland, België en Duitsland, zoals te zien in deze tabel:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Ik kan me voorstellen dat je als wetgever zegt dat er een Engelstalige tekst op moet staan en dat de leverancier er een QR-code op zet waarmee consumenten worden doorverwezen naar een website met alle talen", zei hij gisteravond tijdens een rondetafelconferentie in het Zuid-Hollandse Oegstgeest over onderhandelingsproblemen met leveranciers.

A-merken

Van Veen en Beckers delen de visie van Kikkert dat etiketten met verschillende talen één van de redenen zijn dat fabrikanten verschillende prijzen kunnen vragen in verschillende landen. Sommige A-merken zouden hogere prijzen aan Nederlandse supermarkten vragen dan aan branchegenoten in andere landen.

De supermarktbazen willen ook dat fabrikanten van de EU niet meer mogen weigeren dat supermarkten buiten Nederland producten willen inkopen. "Coca-Cola in Duitsland kan nu zeggen: we leveren niet want je bent geen bestaande relatie."

Dat producenten van A-merken vaak belemmeren dat supermarkten in een ander EU-land inkopen is de belangrijkste 'inkoopmuur' beaamt Wessel Luken, lobbyist voor het CBL, de branchevereniging voor Nederlandse supermarkten.

Bij huismerken is de situatie anders dan bij A-merken, zegt hij. Bij huismerken heeft de supermarkt zelf veel meer controle over de productie en verpakking, aldus Luken.

Kijk objectief naar wat retailers verdienen, dat is onderaan de streep veel minder dan A-merken. De grote jongens zitten op 20 tot 25 procent en wij op 3 tot 4 procent", aldus Van Veen over de marges van supermarktketens.

Politiek voelt er wel wat voor

Minister Beljaarts van Economische Zaken is voorstander van een QR-code op de etiketten zodat supermarkten goedkoper in kunnen kopen in het buitenland en zegt zich daar hard voor te maken in Brussel.

Europarlementariër Malik Azmani van de VVD wil de voorstellen van supermarkten bespreken in het Europees Parlement. "Maar nieuwe wetgeving kan 1 tot 2 jaar duren en we zitten nu nog in het beginstadium", zegt hij daarbij.

'Engels of QR-code kan probleem zijn'

Toch zitten er ook wel haken en ogen aan het plan. Kikkert denkt wel dat het een probleem voor sommige consumenten kan zijn als etiketten in Nederlandse supermarkten in het Engels zouden zijn. En een QR-code scannen zou voor sommige ouderen weer lastig zijn.

In deze video zie je waarom de prijzen van boodschappen in onze buurlanden zoveel verschillen:

Lees meer over
Tom KikkertTon van VeenJumboPLUS supermarktenPicnicSupermarktInflatieRetailDetailhandel