Canada krijgt net als Mexico uitstel voor importheffingen VS

De Verenigde Staten stellen ook het invoeren van importheffingen op Canadese goederen met een maand uit. Dat meldt de Canadese premier Justin Trudeau op X na een gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump. Voor China blijft een soortgelijke deal vooralsnog uit. De EU zou het volgende doelwit van Trump zijn.
Ook Canada gaat, na Mexico, bijna 10.000 mensen aan de grens met de Verenigde Staten inzetten om drugshandel te bestrijden.
Canada komt met een plan van 1,3 miljard dollar om de grenzen te versterken met nieuwe technologie en meer middelen om de toevoer van fentanyl tegen te gaan. Ook gaat het land een 'fentanyltsaar' benoemen en drugskartels als terroristen aanmerken, schrijft Trudeau op X:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Trump had heffingen van 25 procent aangekondigd op goederen uit Canada. Diezelfde importheffingen op producten uit Mexico werden eerder op maandag al met een maand opgeschort, tot 4 maart, nadat president Claudia Sheinbaum vergelijkbare toezeggingen deed aan Trump.
Het uitstel geeft Amerikaanse functionarissen de tijd om te evalueren of de stappen die Mexico zet voldoende zijn om de crises aan de grens tussen de VS en Mexico op te lossen. Als de situatie verslechtert, kan de president doorgaan met de tarieven.
Praten met China
China krijgt nog wel te maken met een extra importheffing van 10 procent, boven op de eerdere heffingen voor dat land. Ook waarschuwt Trump voor nog meer tariefverhogingen: "China stopt hopelijk met het sturen van fentanyl naar ons, en als ze dat niet doen, gaan de tarieven aanzienlijk omhoog", zei hij.
Een woordvoerder van het Witte Huis heeft aan Reuters gemeld dat Trump pas later deze week met de Chinese president Xi Jinping zal praten over de heffingen op Chinese goederen.
In deze video leggen we uit wat jij gaat merken van de importheffingen die Trump wil doorvoeren:
De Europese Unie (EU) zou het volgende doelwit van Trump zijn, suggereerde de Amerikaanse president afgelopen zondag. Bovendien hintte de president erop dat Groot-Brittannië, dat in 2020 de EU verliet, mogelijk van de tarieven gespaard zou blijven.
Reactie EU-top
Tijdens de top in Brussel lieten EU-leiders gisteren weten bereid te zijn om terug te vechten als de VS hogere importheffingen oplegt voor goederen en diensten vanuit de EU. De landen blijven wel openstaan voor onderhandelingen met de EU's grootste handels- en investeringspartner.
Er staat namelijk veel op het spel, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ook wat betreft de relatie tussen de EU en de VS. Die is volgens de voorzitter 'fundamenteel voor het bevorderen van vrede, veiligheid en welvaart'. Daarom hebben de EU-leiders tijdens de top gesproken over het 'versterken van een zeer pragmatische samenwerking met de Verenigde Staten'.
Volgens Trump zouden dergelijke heffingen onder meer nodig zijn om binnenlandse industrieën te stimuleren.