Intercity Nieuwe Generatie

Nieuwe NS-trein 'de wesp' zoemt vaker over het spoor, maar problemen zijn nog niet weg

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Dylan NieuwlandNieuwe NS-trein 'de wesp' zoemt vaker over het spoor, maar problemen zijn nog niet weg
RTL

Na de Fyra leek de NS een nieuw zorgenkindje gebaard te hebben: de ICNG. Leveringsproblemen spelen deze nieuwe intercity's, met als bijnaam 'de wesp', parten. En de treinen die het Nederlandse spoor wel bereikt hebben, kampen met technisch malheur. Zo langzamerhand winnen de nieuwste aanwinsten aan terrein op het spoor, al zijn de problemen nog niet weg.

Eerst de harde feiten. Volgens de oorspronkelijke planning hadden de treinen vanaf 2021 het Nederlandse spoor op moeten gaan. Dit werd 2023. Inmiddels is het 2025 en rijden er maar 44 ICNG's. 

Ondertussen heeft de NS er nog wat extra treinen bijbesteld, waardoor het totaal aantal bestelde treinen op 109 staat, voor een bedrag van meer dan een miljard euro. Maar 40 procent van de nieuwe ICNG's (Intercity Nieuwe Generatie) is nu dus geleverd. 

Elke maand nieuwe ICNG's 

Daar staat tegenover dat er nu wel meters worden gemaakt. "Er worden elke maand ICNG’s geleverd. Het aantal treinen dat geleverd wordt, hangt af van de capaciteit in de fabriek en de beschikbaarheid van onderdelen bij leveranciers", schrijft een woordvoerder van NS. Om hoeveel treinen het ongeveer per maand gaat, zegt ze niet. Wanneer alle ICNG's rijden, is dus nog niet bekend. 

Reiziger (76) zet koffie met gaspitje: brand in Duitse trein
Lees ook

Reiziger (76) zet koffie met gaspitje: brand in Duitse trein

Corona en oorlog Oekraïne 

"De productie en instroom van de ICNG heeft vertraging opgelopen door verschillende oorzaken, zoals de coronapandemie (landsgrenzen waren dicht, fabrieken lagen stil, software kon niet getest en onderdelen waren niet leverbaar) en de oorlog in Oekraïne", is de uitleg.

Nu moet er nog hard doorgewerkt worden door Alstom, de bouwer van de treinen. Dit gebeurt volgens de NS. "Alstom heeft het aantal ICNG-productielocaties uitgebreid. Daarnaast is er een aparte productielijn opgezet om treinen die niet aan de laskwaliteitseisen voldeden te herstellen. Inmiddels rijden de eerste herstelde treinen rond."  

Er zijn in totaal twee productielijnen in Polen. De treinen worden getest in Zwitserland. 

De bovengenoemde lasproblemen waren niet de enige rode seinen die gingen branden. In een externe toets, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, werd er gerept over waterschade en ging het over 'degradatie' van bepaalde onderdelen zoals lagers, dempers en bekabeling doordat treinen lang stilstaan en in sommige gevallen opnieuw in elkaar gezet moeten worden.

Eenmaal op het spoor stopten de treinen soms plotseling met rijden, gingen de deuren in de treinen niet open (waardoor er niet door de treinen gelopen kon worden) en waren er oncomfortabele omstandigheden voor de machinist. Deze problemen zijn nog niet helemaal voorbij. 

Updates

"Afgelopen zomer hebben alle ICNG-treinen een grote software-update gekregen. Sinds deze update zijn de onterechte remmeldingen fors afgenomen. Voor de binnendeuren is eveneens een software-update doorgevoerd. Het haperen is hierdoor verminderd, maar nog niet opgelost. Aan een nieuwe update wordt gewerkt", schrijft NS. 

"De oplossingen voor de cabinedeur (nieuw rubber) en het klimaatsysteem in de cabine van de machinist (nieuwe software) worden nu getest", vervolgt de woordvoerder. 

Geen Fyra 

De strekking van haar verhaal is dat NS de boel op de rails krijgt als het gaat om de nieuwe treinen. Een vergelijking met de Fyra lijkt daarom ook niet terecht. De hogesnelheidstreinen die tussen Amsterdam en Brussel moesten gaan rijden, maar dat vanwege technische tegenspoed maar zes weken hebben gedaan en uiteindelijk een parlementaire enquête hebben opgeleverd.  

Zes miljoen kilometer

"Samen hebben de ICNG-treinen 6.000.000 kilometer gereden", meldt de woordvoerder trots. Reizigersorganisatie Rover is ook niet ontevreden over de treinen, die na het Fyra-debacle onder 'druk' moesten worden besteld.

De trein is niet goedkoop vinden reizigers. De tekst gaat verder onder video. 

En toch zal de reiziger op de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Breda met enige regelmaat merken dat er een wesp uitvalt. De schuld hiervan mogen we volgens de NS niet aan de treinen zelf geven. 

Problemen infrastructuur 

"De HSL zelf nu zoveel problemen met scheuren in viaducten en de opgelegde snelheidsbeperkingen dat het punctualiteitscijfer op dit moment meer zegt over de lijn dan over de trein. De lijn is niet op orde, de HSL piept en kraakt", zegt de woordvoerder.

Hierdoor zijn de treinen op grote delen van de lijn gebonden aan een snelheidsbeperking (80 in plaats van 120 kilometer per). Op plekken waar geen snelheidsbeperking geldt, kan de ICNG 200 kilometer per uur rijden om zo vertraging weer in te halen. Volgens de woordvoerder een 'groot' voordeel', aangezien de oude treinen langzamer konden. 

Naar Enschede en Groningen 

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de ICNG's tussen Breda, Rotterdam en Schiphol Airport op het 'normale' spoor (en met een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur) door gaan rijden naar Groningen, Leeuwarden en Enschede. "Deze stap wordt gezet zodra er voldoende ICNG's beschikbaar zijn." Zover is het nu nog niet.