Klarna krabbelt niet terug in Tweede Kamer, plan voor achteraf betalen in winkelstraat gaat door

Klarna trekt de keutel niet in als het gaat om achteraf betalen in de winkelstraat. Dit was de boodschap van het Zweedse bedrijf vandaag in een gesprek met de Tweede Kamer. Er zijn breed gedeelde zorgen over de werkwijze van het bedrijf, dat online al actief is en de grootste achterafbetaaldienst in ons land is.
Het bedrijf ging vandaag samen met drie andere betaalbedrijven (Riverty, Billink en In3) in gesprek met politici. Al deze firma's bieden via webshops 'buy now, pay later-diensten' aan. Oftewel: het op de pof kopen van producten. Iets waar politici niet blij mee zijn.
Waar de overige drie bedrijven hun diensten voorlopig niet naar de winkelstraat willen brengen, is Klarna dit wel van plan. Het bedrijf zegt dat het consumenten helpt met het grip houden op de uitgaven en het besparen van tijd en geld.
"Ook ondersteunen we de cashflow van retailers, met name mkb'ers", schreef Klarna in een document dat voor het gesprek werd aangeleverd. De plannen werden vorig jaar gepresenteerd door Klarna, omdat er volgens het bedrijf vraag naar is.
"Krediet bestaat al veel langer", voegde Wouter Strauven van Klarna daar vandaag aan toe. Achteraf betalen is volgens hem een beter alternatief dan rood staan met rente.
Dringende oproep minister
Minister Eelco Heinen (Financiën) en staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) riepen de betrokkenen vorige week al 'dringend' op om de winkelstraatplannen niet door te zetten, want een verbod kunnen ze niet afdwingen.
De aanwezige Kamerleden uitten vandaag ook hun zorgen. Dit doen ze op basis van de ervaringen online. Want daar wordt gretig gebruikgemaakt van de dienst. Ze vrezen dat meer mensen door schulden bij de diensten in de financiële problemen komen.
Zie hieronder wat voor problemen er kunnen ontstaat door later betalen. De tekst gaat door onder de video.
Het is iets waar de Autoriteit Financiële Markt (AFM) ook voor waarschuwt. Daar zien ze dat vooral jongeren kwetsbaar zijn voor 'buy now, pay later' (BNPL). Net zoals minderjarigen.
"In 2023 zijn er bijna 600.000 iDEAL-transacties verricht via rekeningen op naam van minderjarigen, die te linken zijn aan BNPL-aanbieders. Het gemiddelde bedrag was zo’n € 50. Het gaat hierbij om (hoofdzakelijk) gebruikers in de leeftijd 13 tot en met 17 jaar oud die waarschijnlijk de leeftijdscontroles van BNPL-aanbieders omzeilen", meldde de AFM eerder al.
De bedrijven pleiten voor een database waarin staat of klanten problematische schulden hebben (gehad). Ook zeggen ze verbeteringen te hebben doorgevoerd op het gebied van leeftijdscontroles. In winkels zijn leeftijdscontroles makkelijker uit te voeren, denkt Klarna.
Verdienmodel
Het meeste geld dat de diensten verdienen komt van winkeliers die betalen voor de service. Klarna schiet als het ware voor de klant voor. Als de klant niet op tijd terugbetaalt, volgt er een boete. Ook daar wordt geld mee verdiend.
Volgend jaar worden de regels voor dit soort diensten strenger.