Te vaak gestolen

Grote verzekeraar wil bakfietsen Urban Arrow niet meer verzekeren

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPGrote verzekeraar wil bakfietsen Urban Arrow niet meer verzekeren
RTL

Als je een elektrische bakfiets van het populaire merk Urban Arrow koopt, is die niet langer in alle gevallen te verzekeren bij de grote fietsverzekeraar ENRA. De verzekeraar stopt ermee in twaalf steden waar de fiets te vaak gestolen wordt.

Het gaat naast de grote steden Amsterdam, Utrecht en Den Haag ook om de kleinere steden Eindhoven, Leiden, Haarlem, Voorschoten, Heerlen, Hilversum, Voorburg, Heemstede en Burgh-Haamstede.

Met deze maatregel wil ENRA voorkomen dat de premies blijven stijgen. Huidige klanten die hun bakfiets van Urban Arrow al verzekerd hebben bij de fietsverzekeraar, kunnen die verzekering houden en ook verlengen, laat het bedrijf weten aan RTL Z. Maar er worden geen nieuwe klanten aangenomen.

Premie omhoog

"Die bakfietsen worden zo vaak gestolen", zegt een woordvoerder van ENA. "Als we die blijven verzekeren, moeten voor alle klanten de premies omhoog, dus ook voor klanten zonder bakfiets. Dat willen we niet."

Cijfers over het aantal diefstallen wil ENRA niet delen. Mocht het aantal diefstallen in de toekomst afnemen, bijvoorbeeld door betere diefstalpreventie, dan verandert de verzekeraar het beleid mogelijk weer. De fietsen zijn nu al uitgerust met track and trace, maar worden desondanks na diefstal vaak niet teruggevonden, aldus ENRA.

Nieuwe fatbike bijna niet meer te verzekeren
Lees ook

Nieuwe fatbike bijna niet meer te verzekeren

Fatbikes ook vaak niet te verzekeren

Ook fatbikes zijn steeds lastiger te verzekeren. Bij onder meer Allianz, ANWB, ASR, Centraal Beheer en Interpolis kon je eind 2023 hier als nieuwe klant niet meer terecht.

Negen op de tien fatbikes wordt gestolen, zei een woordvoerder van de ANWB in september 2023 tegen RTL Z.

Intussen hebben Centraal Beheer en Interpolis (beide bedrijven vallen onder Achmea) de voorwaarden aangepast. 

Fatbikes zijn weer welkom, indien niet opgevoerd, indien voorzien van een specifieke track and traceverzekering en alleen bij gebruik van een goedgekeurd slot. Ook zijn verschillende soorten schade uitgezonderd door de verzekering.

Peperdure fietsen

De bakfietsen, die sommige klanten als vervanging van een auto zien, zijn behoorlijk aan de prijs. Het goedkoopste model kost bijna 3500 euro, de duurste variant kost ruim 6000 euro. 

ENRA is een van de grootste e-bikeverzekeraars. Bij Allianz, een andere grote verzekeraar, kon je sinds vorig jaar al geen elektrische bakfietsen meer verzekeren. Hema biedt sinds een jaar helemaal geen schadeverzekeringen meer aan, dus ook niet voor fietsen.

Andere grote verzekeraars

De ANWB verzekert de fietsen nog wel, maar scherpte twee jaar geleden de regels al aan. Je kon de Urban Arrow bakfietsen alleen nog verzekeren, als je de fiets had voorzien van een gecertificeerd trackingsysteem. Of de ANWB er nu ook mee stopt, kon het bedrijf donderdagmiddag niet direct zeggen.

Interpolis laat weten dat het niet van plan is met de verzekering voor de bakfietsen te stoppen. Nationale Nederlanden heeft geen fietsverzekeringen, Univé gaf vrijdag geen antwoord op persvragen. 

Ook e-bikes worden veel gestolen, zie je in deze video:

Lees meer over
VerzekeringenFietsenDiefstalZ link in bio