Cijfers provincie

Minstens 10.000 projecten getroffen door stikstofuitspraak Raad van State

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Peter HilzMinstens 10.000 projecten getroffen door stikstofuitspraak Raad van State
RTL

In het hele land hebben minstens 10.000 bouwprojecten last van de stikstofuitspraak van de Raad van State afgelopen december. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Er zullen naar verwachting ook al gebouwde projecten, zoals woningen, met terugwerkende kracht alsnog vergund moeten worden.

De hoogste rechter stelde vast dat intern salderen niet zomaar mag. Oftewel, de stikstofuitstoot van een nieuw project mag niet zomaar worden weggestreept tegen de uitstoot die er al was op die plek.

Voortaan wordt eerst gekeken naar het project op zichzelf, zónder rekening te houden met de oude situatie. Zo is er vanaf nu bijna altijd sprake van een nieuwe vergunningsplicht.

Meer dan 10.000

Het is aannemelijk dat er nog veel meer projecten getroffen zijn. Die 10.000 gaat namelijk alleen over projecten waar de provincie het bevoegd gezag heeft. Er zijn ook projecten waarbij de gemeente of het Rijk over gaan. "Hier was onze analyse niet op gericht, dus hier hebben we geen cijfers over", zegt IPO-woordvoerder Meije Gildemacher. 

Grote kritiek op stikstofplannen minister Wiersma, Van der Plas verdedigt
Lees ook

Grote kritiek op stikstofplannen minister Wiersma, Van der Plas verdedigt

Daarnaast zou volgens hem ook 'het provinciale getal' nog veel hoger kunnen zijn, omdat er heel wat projecten aan het zicht van de provincie onttrokken zijn. "Dit zijn projecten die we nog niet in beeld hebben." 

Het gaat volgens hem om projecten waarbij er aanvankelijk werd gedacht dat er binnen de 'veilige' marges gebouwd zou worden, waardoor er geen stikstofprobleem zou opdoemen. "Het is alsof je met negentig kilometer per uur naar huis rijdt op een weg waarvan je denkt dat je honderd mag en dat je dan thuis plotseling bericht krijgt dat je maar tachtig mocht."

4000 projecten gerealiseerd

Van 10.000 projecten hebben de provincies dus wel een beeld. Van 4000 projecten was het project al gerealiseerd, maar moet de vergunning toch opnieuw tegen het licht gehouden worden. Gerealiseerd betekent in dit geval dat alle seinen voor een project al op groen stonden of zelfs al gebouwd zijn. 

Bij de overige 6000 projecten was er nog een vergunningsprocedure bezig. Al deze projecten kunnen nu direct op de stapel 'niet vergund' vanwege de uitspraak van de Raad van State.

 

"Het is niet duidelijk om wat voor projecten het precies gaat", zegt Gildemacher. Volgens hem kunnen bijvoorbeeld kleine en grote staluitbreidingen, de aanleg van wegen, woningbouw en de bouw van elektriciteitshuisjes getroffen worden. "Overal waar nu een natuurvergunning voor nodig is." 

Gildemacher zegt dat de getallen de komende tijd aangevuld zullen worden. Ook worden projecten gecategoriseerd zodat duidelijk wordt waar de grootste problemen liggen.

Ministeriële commissie 

"Deze cijfers zijn niet mals en tegelijkertijd is dit nog niet het volledige beeld. De verwachting is dat dit meer bedrijven uit verschillende sectoren raakt", laat een woordvoerder van landbouwminister Femke Wiersma weten. "Het kabinet stelt alles in het werk om Nederland van het slot te halen en vergunningverlening weer op gang te brengen", vervolgt ze. 

Er is ondertussen een ministeriële commissie Economie en Natuurherstel ingesteld. Deze commissie, die onder leiding staat van premier Dick Schoof, moet onder meer de impact van de uitspraak in kaart brengen en met oplossingen komen. 

Premier Dick Schoof wil niet eindeloos bezig zijn met de oplossingen van de stikstofcrisis: 

Lees meer over
Stikstofcrisis