PostNL plaatst honderden extra pakketautomaten: 'Kosteneffectiever'

PostNL gaat dit jaar 500 pakketautomaten plaatsen. Hierdoor neemt het huidige aantal van 1100 met bijna de helft toe. Ze komen verspreid over het hele land te staan", zegt een woordvoerder van het postbedrijf dat verwacht dat het gebruik van de automaten dit jaar zal verdubbelen.
Over de precieze locaties kan PostNL niet veel kwijt. "Dat hangt af van de plaatsingscontracten." Hij noemt als voorbeeld supermarkten en bouwmarkten. Bij een pakketautomaat kunnen klanten hun pakketje uit een grote kast halen.
10 miljoen
In totaal wordt er voorlopig 10 miljoen euro geïnvesteerd in de automaten. De nieuwste zijn zogenoemd modulair opgebouwd, waardoor de indeling en grootte aangepast kunnen worden.“De kosten per automaat lopen erg uiteen per locatie, omdat de grootte van de automaat verschilt", aldus de woordvoerder.
In de kleinste pakketautomaten van PostNL is plek voor 16 pakketjes. In Leiden staat bij een supermarkt van Plus een automaat met kluisjes voor 152 pakketjes.
Ook zegt PostNL te investeren in een it-platform, waardoor andere bezorgdiensten ook gebruik kunnen maken van de automaten. Ook worden er pakketautomaten ontwikkeld die op zonne-energie werken, zodat ze geplaatst kunnen worden op plekken zonder stroom.
"Investeren in gemak", noemt de woordvoerder van het bedrijf het. Klanten zouden namelijk tevreden zijn over de automaten. Een betere klantbeleving en duurzaamheid (aangezien er minder CO2 uitgestoten wordt, omdat busjes niet meer door de hele straat hoeven te rijden) worden door het postbedrijf aangevoerd als de redenen om deze stappen te ondernemen.
Minder kosten
Over het financiële aspect rept het bedrijf in het persbericht niet. Toch lijkt PostNL ook geld te besparen met de pakketautomaten. "We staan minder vaak voor een dichte deur en kunnen het pakket in één keer op de juiste plek bezorgen", draait de woordvoerder eromheen.
Dieper wil hij er niet op ingaan. In het jaarverslag wordt duidelijk dat er per pakket minder geld uitgegeven hoeft te worden. 'Kosteneffectiever' noemt het bedrijf dat. Er hoeven minder kilometers gemaakt te worden waardoor de druk op de bezorgers afneemt.
Tekort aan personeel
Of bezorgers krijgen het minder druk of er zijn minder bezorgers nodig, want in het jaarverslag komt ook het tekort aan arbeidskrachten naar voren. Dat de automaten gedeeld kunnen worden met andere diensten, bespaart ook kosten.
RTL Nieuws schreef eerder al dat steeds meer supermarkten stoppen met pakketpunten. Dit zijn vaak servicebalies waar een werknemer van de winkel staat die de pakketten aanreikt. Dit is, kort gezegd, niet meer rendabel voor de meeste supermarkten.
In veel supermarkten waar het pakketpunt is verdwenen, is er wel een pakketautomaat voor in de plaats gekomen.
Noodlijdend bedrijf
Kostenbesparingen zijn nodig ook voor PostNL, want het gaat financieel niet goed met het bedrijf. PostNL zag zijn nettowinst vorig jaar met twee derde kelderen tot 18 miljoen euro, door een flinke afname van het resultaat bij de posttak. De pakkettentak liet vorig jaar wel groei zien. Het pakkettenvolume groeide met 7 procent, een fractie minder dan was verwacht.
DHL
Concurrent DHL maakte vorige week al bekend het aantal pakketautomaten uit te breiden. Het aantal automaten bij het Duitse bedrijf gaat dit jaar in ons land van 1250 naar 2500. Volgens DHL wordt meer dan 10 procent van de pakketzendingen geleverd via een servicepunt, waarvan 'een groeiend deel' via een pakketautomaat.
Het gewoon aan de deur afleveren van een pakket is dus nu nog steeds wel het gebruikelijkst.
Het is al een tijdje aanpoten bij PostNL, ook tijdens Sinterklaas en Black Friday moesten alle zeilen bijgezet worden, zie je in deze video: