Extra hinder voor omwonenden

Schittering zonnepanelen hindert piloten Schiphol, landen op andere baan

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPSchittering zonnepanelen hindert piloten Schiphol, landen op andere baan
RTL

Omwonenden van de Zwanenburgbaan of de Buitenveldertbaan bij Schiphol kunnen deze maand meer lawaai verwachten van landende vliegtuigen. De veelgebruikte Polderbaan is door het weer namelijk 's ochtends niet altijd bruikbaar. De schittering van zonnepanelen hindert de piloten dan te veel als de zon schijnt.

Vanwege de stand van de zon treedt dit effect 's ochtends tussen tien en twaalf uur op. De afgelopen periode hebben piloten hierover diverse meldingen gedaan. Het gaat om de panelen die bij een nieuw zonnepark liggen.

Volgens Schiphol landen er, als de Polderbaan in gebruik is, tussen tien en twaalf uur 's ochtends ongeveer 55 tot 65 vliegtuigen vanuit het noorden. Die moeten dus bij zonnig weer uitwijken.

Een zonnebril dragen zou niet afdoende zijn, omdat het licht te fel is.

Weersvoorspellingen

Dagelijks wordt op basis van de weersvoorspellingen bepaald of de Polderbaan in die uren inzetbaar is. Zo nee, dan landen de vliegtuigen op de Zwanenburglaan of Buitenveldertlaan, wat betekent dat de omwonenden daar er dan last van hebben. 

Schiphol-zaak tegen staat sleept voort door bemoeienis nieuwe partijen
Lees ook

Schiphol-zaak tegen staat sleept voort door bemoeienis nieuwe partijen

De luchthaven probeert de overlast 'tot een minimum te beperken.' De maatregel geldt voorlopig tot 23 maart.

De luchtvaartsector is al langer in gesprek met de gemeente Haarlemmermeer over de zonnepanelen. Schiphol pleit voor het gebruik van speciaal glas, met een bepaalde textuur die zon absorbeert in plaats van weerkaatst. Dat zou voor de vliegveiligheid noodzakelijk zijn.

Groot zonnepark

Het advies om die zonnepanelen te leggen, is ook aan een nieuw zonnepark gegeven, maar dat advies is niet gevolgd. Zonnepark Groene Energie Corridor vlakbij Zwanenburg is honderd hectare (ongeveer 140 voetbalvelden) groot en moet jaarlijks ongeveer 123 gigawattuur produceren. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van circa 40.000 huishoudens.

Er liggen duizenden zonnepanelen met een anti-reflectielaag. Die weerkaatsen meer maar voldoen wel aan de richtlijnen.

De komende weken wordt naar een oplossing gezocht, bijvoorbeeld kiezen voor een andere hellingshoek van de panelen of het vervangen van het glas. Hoe duur zo'n operatie is en of het zonnepark mee wil werken, is niet bekend.

Het zonnepark werd ontwikkeld door vier boeren, die land over hadden en zich naar eigen zeggen wilden inzetten voor verduurzaming van Nederland. Begin 2024 is het zonnepark overgenomen door Energy Solutions Group, een Vlaamse producent van groene energie.

De Groene Energie Corridor en Energy Solutions Group reageerden niet direct op vragen van RTL Z. 

Over de geluidsoverlast van Schiphol wordt al jaren gesproken, zie je in de video.

Lees meer over
SchipholVliegveldVliegtuigZonnepaneelWeerZ link in bio