Brussel heeft vragen over 'krimp'-plan Schiphol

De Europese commissie heeft vragen bij het plan van minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om het aantal vluchten van en naar Schiphol beperken tot 478.000 per jaar. De commissie, die hierover moest adviseren, wil weten waarom privéjets buiten schot blijven en waarom vlootvernieuwing niet volledig wordt meegenomen in de afwegingen. Minister Madlener zelf zegt in een reactie zijn plannen door te kunnen zetten.
Tot nu toe had Schiphol de mogelijkheid om jaarlijks 500.000 vluchten af te handelen. Maar het vorig kabinet besloot om de hinder die vliegverkeer met zich meebrengt te reduceren.
Daarvoor kondigde het een reeks maatregelen aan. Zo gaat KLM haar stilste toestellen inzetten in de nacht en investeren in nieuwe vliegtuigen die minder geluid maken.
Schiphol maakt het duurder om met lawaaiige toestellen te landen en sommige toestellen worden zelfs helemaal geweerd.
Minder hinder
Om de hinderreductie te realiseren die het vorige kabinet beoogde - 20 procent minder ernstig gehinderden in de directe omgeving van Schiphol - ontkwam het huidige kabinet er niet aan om ook iets te doen aan het aantal vluchten. En daar kwam de Europese Commissie om de hoek kijken.
In Europa is namelijk afgesproken dat vliegmaatschappijen met de vluchten die ze uitvoeren historische rechten opbouwen om de vluchten te blijven uitvoeren. Eens gegeven, blijft gegeven. En die rechten afpakken kan niet zomaar.
Alles gedaan?
Een lidstaat van de Europese Unie die dat wil, moet daarvoor een zogenoemde balanced approach procedure doorlopen. Daarin moet het aantonen dat het land alles heeft gedaan om het schrappen van vluchten te voorkomen. Alleen als er geen betaalbare alternatieven zijn, mag het mes in het aantal vluchten van en naar een luchthaven.
Deze procedure heeft Nederland de afgelopen maanden over het algemeen goed doorlopen, oordeelt de Europese Commissie. Maar Brussel constateert ook "enige tekortkomingen". Zo raakt het besluit om vluchten te schrappen alleen commercieel handelsverkeer. Vluchten met privejets en medische vluchten blijven buiten beschouwing.
Ook wil Brussel weten waarom niet alle nieuwe toestellen van met name KLM meetellen in de gemaakte berekeningen. IenW koos ervoor om stillere toestellen die toch al in zouden stromen in de dienstregeling niet mee te tellen als maatregel die geluidshinder reduceert. Alleen additionele vlootvernieuwing werd meegerekend. Ook is volgens Brussel onvoldoende gekeken naar vliegroutes die geluidshinder kunnen verminderen.
Het kabinet is door Brussel om een toelichting gevraagd. Volgens IenW zal die gegeven worden. Maar afzien van het maatregelenpakket is niet aan de orde. Dat betekent dat het kabinet per november 2025 wettelijk vast zal leggen dat het aantal vluchten van en naar Schiphol gemaximeerd wordt op 478.000.
In deze video zie je hoe het er aan toe gaat bij de luchtverkeersleiding op Schiphol, 'enorm hoge druk moet je tegen kunnen':