Smokkelchauffeur moet zijn ex-baas 30.000 euro aan schade betalen

Een vrachtwagenchauffeur die door de Britse douane werd gesnapt toen hij 3000 pakjes shag wilde smokkelen, is driedubbel de klos. Niet alleen loopt hij een sappige smokkelwinst mis en is hij zijn baan kwijt, ook moet hij opdraaien voor ruim 30.000 euro aan schade die zijn werkgever opliep. Die ontstond onder meer omdat een lading bloemen niet kon worden afgeleverd.
De trucker was sinds de herfst van 2023 in dienst van een Gelders transportbedrijf. Begin juni vorig jaar maakte hij een rit met een lading bloemen vanuit Nederland naar Engeland. Bij de grensovergang in Calais ontdekte de Britse douane 3000 pakjes shag in de bloemendozen in de vrachtwagen, omgerekend 150 kilo tabak.
Gesmokkelde tabak
De gesmokkelde genotmiddelen werden geconfisqueerd, en de chauffeur werd de toegang tot Engeland ontzegd. Daarop gaf het transportbedrijf de man de opdracht om dan maar terug naar Nederland te rijden. Omdat de lading bloemen niet tijdig aan de andere kant van het Kanaal kon worden afgeleverd, leed het transportbedrijf bijna 25.000 euro aan schade.
De vrachtwagenchauffeur werd na de mislukte smokkelpoging op staande voet ontslagen. Maar daarbij bleef het niet. Zijn werkgever stapte namelijk naar de rechter om de schade van de verlepte bloemen en een trits aan bijkomende kosten op hem te verhalen. Volgens het bedrijf was de schade het gevolg van het 'bewust roekeloze gedrag' van de chauffeur.
Ontkenning
Het verhalen van de schade bleek echter nog niet zo makkelijk. Voor de rechtbank verklaarde de chauffeur namelijk hij de 3000 pakjes shag niet in de vrachtwagen had gestopt, en daarvan evenmin op de hoogte was geweest.
Uit een uitspraak van de rechtbank Gelderland die gisteren openbaar werd, blijkt dat de kantonrechter in Zutphen daar niet veel van gelooft. Volgens de rechter zijn er zoveel aanwijzingen voor het tegendeel, dat zijn niet-onderbouwde ontkenning de chauffeur niet kan baten.
Aanwijzingen
Zo zou de man direct na de ontdekking tijdens een telefoongesprek met zijn werkgever hebben toegegeven de shag van hem was geweest, en bovendien dat hij vaker tabak had gesmokkeld. Telefoongegevens bevestigen dat er om die tijd een gesprek plaatsvond. Ook tegen iemand anders zou hij hebben toegegeven dat hij de tabak had willen smokkelen. Tegenover de getuigenverklaringen daarover kon de man niets inbrengen.
Ook vond de rechter het onbegrijpelijk dat, als de smokkelwaar niet van hem was geweest, de chauffeur niet direct na de ontdekking daarvan contact had gezocht met zijn werkgever. In plaats daarvan moest de werkgever de chauffeur bellen, nadat hem vanuit Engeland was gevraagd waar de bloemen bleven.
Geen protest
Ten slotte wijst de rechter erop dat de chauffeur in augustus niet protesteerde, toen het bedrijf een deel van de schade verrekende met zijn achterstallige salaris. Volgens de rechter had een protest 'bij onschuld wel voor de hand gelegen'.
Het verweer dat de werkgever zelf verantwoordelijk was voor de schade omdat het transportbedrijf de rit had kunnen laten overnemen door een andere chauffeur, verwierp de rechter eveneens. Volgens het bedrijf waren er geen chauffeurs beschikbaar geweest.
Opdraaien voor schade
Dat betekent dat de smokkelende chauffeur moet opdraaien voor de schade van zijn voormalige werkgever. Die bestaat in de eerste plaats uit bijna 25.000 euro voor de verlepte lading bloemen.
Daarbij moet de smokkelende chauffeur zijn ex-baas een zogenoemde gefixeerde schadevergoeding van bijna 2500 euro betalen. Bij een terecht ontslag op staande voet kunnen werkgevers zo'n vergoeding ter hoogte van het salaris tijdens de opzegtermijn eisen. Ten slotte moet de man het transportbedrijf nog ruim 1300 euro aan openstaande verkeersboetes betalen, en zo'n 3600 euro aan incasso- en proceskosten.
Daarmee komt de totale rekening voor de chauffeur op zo'n 32.000 euro, waarvan ruim 30.000 euro aan schade als gevolg van de nasleep van de mislukte smokkelpoging. Omdat het transportbedrijf een deel daarvan al eerder inhield op zijn salaris, moet de chauffeur het bedrijf nu nog zo'n 27.000 euro betalen.