Personeel in onzekerheid

Nederlandse winkels van woonketen CASA wankelen na faillissement moederbedrijf

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegNederlandse winkels van woonketen CASA wankelen na faillissement moederbedrijf
RTL

Werknemers van woonwinkel CASA in Nederland lopen sinds het faillissement van het Belgische moederbedrijf CASA International 'met de ziel onder de arm.' Terwijl het hoofdkantoor en de winkels in België op zijn gat liggen, zijn de Nederlandse winkels nog gewoon open. Maar voor hoelang? "We weten niet eens of we deze maand nog salaris krijgen."

De winkel van CASA in het centrum van Utrecht is vandaag nog open. Maar hoe zit dat de rest van de week? "Dat weten we niet", zegt een medewerker tegen RTL Z. "We hebben nog niets gehoord van het hoofdkantoor."

‘We weten niets’

"We lopen een beetje met de ziel onder de arm", zegt een andere CASA-werknemer. Het hoofdkantoor en de winkels in België zijn dicht, maar de winkels in andere landen, waaronder in Nederland, zijn nog wel open, vertelt de man uit Roosendaal. "We weten helemaal niks, niet eens of we deze maand wel salaris krijgen, het is een unieke situatie."

Ook bij de Nederlandse vakbonden CNV en FNV is geen informatie beschikbaar over de toekomst voor de winkelmedewerkers in Nederland.

Woonwinkel Casa vraagt faillissement aan na 'moeilijke jaren'
Lees ook

Woonwinkel Casa vraagt faillissement aan na 'moeilijke jaren'

CASA heeft winkels in de Benelux, en daarbuiten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Portugal, Italië en Spanje. Buiten België werken volgens de Belgische krant De Tijd nog een kleine 1700 mensen voor het bedrijf.

Begin deze maand maakte het concern bekend dat er voor CASA International en de logistieke tak CASA Logistics faillissement was aangevraagd. Dat faillissement is inmiddels ook uitgesproken door de Belgische rechter. Zo’n 63 Belgische winkels zijn gesloten, net als het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen in de provincie Antwerpen. Meer dan 500 werknemers staan op straat.

Onzekerheid

Sindsdien zitten de werknemers van de 17 winkels in Nederland in onzekerheid. Hoe zit het met de bevoorrading, de uitbetaling van het loon en überhaupt het voortbestaan van de winkels in het buitenland? Bij het hoofdkantoor wordt de telefoon niet opgenomen. 

De topman van het bedrijf, Vincent Nolf, zegt ondertussen op LinkedIn dat hij openstaat voor een nieuwe baan. Hij zou zijn vervangen door een collega uit Frankrijk.

De Nederlandse winkels zitten in een aparte Nederlandse vennootschap die officieel buiten het faillissement valt, zegt Johan Van Loon, vakbondssecretaris bij de Belgische vakbond ACV Puls. Maar Nederland is wel 'zeer nauw' verbonden met het moederbedrijf, met bijvoorbeeld een gedeelde HR-afdeling en IT-systemen.

Om die reden zijn er volgens hem ook rechters aangewezen op de zaak die verstand hebben van internationale faillissementen.

Ook failliet?

De vraag is nu of de buitenlandse winkels worden meegetrokken in het faillissement. "Het is geen gegeven, maar het ziet er sterk naar uit", zegt Van Loon. Dit omdat CASA zelf al tevergeefs op zoek is gegaan naar een oplossing voor de financiële problemen. Eind oktober vroeg het bedrijf bescherming aan tegen zijn schuldeisers, vergelijkbaar met een uitstel van betaling.

Daarbij zijn de buitenlandse winkelbedrijven van CASA, waaronder die in Nederland, zwaar afhankelijk van het moederbedrijf. CASA International is verantwoordelijk voor de inkoop, de bevoorrading en de loonadministratie van de winkels, bevestigt curator Paul Van Rompaey. Maar de mensen die dat werk deden, zijn inmiddels 'allemaal ontslagen', zegt hij.

Schuldeisers

De uitvoering ligt kortom stil. De curatoren bekijken per geval - of dat nu een bevoorradingsverzoek van een winkel is, of een vordering van een schuldeiser - wat er nog mogelijk is. Er hebben zich inmiddels al meerdere schuldeisers gemeld.

Of de lonen nog zullen worden betaald, durft Van Rompaey niet te zeggen. Uiteindelijk ligt die verantwoordelijkheid daarvoor volgens hem bij de bestuurders van de Nederlandse tak.

Verliezen

CASA zat de afgelopen jaren al in financieel zwaar weer. Het bedrijf leed over 2023, de laatst bekende jaarcijfers, een verlies van ruim 49 miljoen euro en had last van de gestegen kosten en concurrenten, zoals IKEA en Action. Ook over 2022 werd een verlies geleden van zo'n 4,5 miljoen euro.

Ooit van Blokker, nu in handen van investeerders

Het van oorsprong Belgische CASA werd in 2016 door Ab Blokker, een telg uit de Blokkerfamilie, verkocht aan de Amsterdamse investeerder Globitas. Destijds telde het bedrijf ruim 500 winkels in acht landen, met een omzet van 300 miljoen euro.

Twee jaar later waagde CASA ook de sprong naar Nederland, via de overname en ombouw van 34 winkels van Xenos. Aanvankelijk was het zelfs de bedoeling om 110 winkels van Xenos om te bouwen tot CASA, maar dat kwam er niet van. CASA Nederland boekte in 2020 een omzet van ruim 24 miljoen euro. Een deel van de winkels werd vorig jaar overigens weer terugverkocht aan Xenos of gesloten.

Begin 2024 verkocht Globitas een belang van 49 procent aan AAS Retail, van de Zweeds-Libanese zakenman Ayad Al-Saffar. Die verkocht zijn bedrijf en belang kort daarna aan de Nederlander Frank Pruijn, die door Al-Saffar was aangesteld als commercieel directeur van CASA. Op Linkedin stelt Pruijn die functie te hebben vervuld tot deze maand, maar inmiddels met andere zaken bezig te zijn.

De bedrijven reageerden nog niet op een verzoek om commentaar.

De voormalige CASA-zuster Blokker ging afgelopen november al failliet. Koopjesjagers sloegen toen hun slag: 

Lees meer over
BlokkerFaillissementWinkelenOndernemersBelgië