Na Trumps inauguratie

Tesla's in de fik, aandelen onderuit en geweigerd van autobeurs: Musks 'money machine' stokt

Door RTL Z··Aangepast:
© Mandel Ngan / AFP / ANP Tesla's in de fik, aandelen onderuit en geweigerd van autobeurs: Musks 'money machine' stokt
RTL

Ruim 175 miljard dollar aan verliezen in drie maanden. De wittebroodsweken van Elon Musk als assistent van de Amerikaanse president Trump hebben de portemonnee van de ondernemer weinig goeds gedaan. Vooral Tesla zit in het verdomhoekje. Het bedrijf van Musk maakte een flinke koersval en diens auto's zijn inmiddels doelwit van vandalen.

Tesla is vooral onder vuur komen te liggen vanwege de rol die CEO Musk speelt in de regering van Trump. Hij is sinds januari voorzitter van het Department of Government Efficiency (DOGE). Een instantie die de Amerikaanse overheid efficiënter moet maken, of anders gezegd, een stuk kleiner. Musk is bezig om duizenden ambtenaren te ontslaan.

De ontslagen en de andere plannen van de regering worden hem in de Verenigde Staten, en daarbuiten, niet in dank afgenomen. De autoverkopen van Tesla, het meest zichtbare bedrijf van Musk, namen in Europa en Nederland al flink af. In de VS duiken er beelden op van Tesla's die in brand worden gezet of op andere wijze worden vernield. 

Geweerd van autoshow 

Door het vandalisme wordt het bedrijf ook geweerd van de autoshow in het Canadese Vancouver. De organisatoren zeggen dat de veiligheid van deelnemers, bezoekers en personeel van de autoshow de hoogste prioriteit heeft. Daarnaast is er woede in Canada over de importheffingen die Trump heeft opgelegd aan het buurland en de annexatieplannen die de president heeft. Hij wil van Canada een staat van de VS maken. 

Nieuw mailtje Musk: ambtenaren VS moeten nu elke week verslag doen van werk
Lees ook

Nieuw mailtje Musk: ambtenaren VS moeten nu elke week verslag doen van werk

Dat Tesla letterlijk en figuurlijk onder vuur ligt, is terug te zien aan de cijfers. Waar Musks liefdesverklaringen aan het adres van Trump aanvankelijk nog werden gewaardeerd door beleggers, holt de koers van Tesla sinds de inauguratie van de president (op 20 januari) flink achteruit. Het automerk is in twee maanden bijna 50 procent minder waard geworden.

Een door Trump georganiseerde Tesla-show bij het Witte Huis remde die koersval niet af. De president toverde zijn ambtswoning tijdelijk om tot autodealer, en stapte in een rode Tesla die hij 'mooi' noemde. Ook sprak Trump zich in felle bewoordingen uit over de vernielingen. Hij omschreef de daders als 'terroristen' die door een 'hel' zullen gaan als ze betrapt worden. De koersval wijt hij bovendien aan 'linkse gekken'.

Beurs Amerika  

Ook de Amerikaanse beurs maakte na de inauguratie een val. De S&P 500 Index, die de aandelenkoersen van vijfhonderd grote Amerikaanse bedrijven volgt, staat nu ruim 6 procent lager dan op 20 januari.

Deze koersdaling valt echter in het niet bij die van Tesla. Bij het merk dat elektrische auto's produceert gaat het om honderden miljarden 'verdampte' dollars. Als aandeelhouder voelt Musk dit natuurlijk. Daarbij moet wel gezegd worden dat Tesla nog steeds meer waard is dan een jaar geleden.

Als het om geld gaat hoeven we sowieso geen medelijden te hebben met Musk. Hij vertegenwoordigt volgens Bloomberg nog steeds een waarde van ruim 300 miljard dollar. Op het toppunt, medio december 2024, was dit getal nog 486 miljard. Musk bezit volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes 12 procent van de Tesla-aandelen, ter waarde van inmiddels een kleine 100 miljard dollar. 

Door de 'downfall' van Tesla is het aandelenpakket van het automerk niet meer het waardevolst voor Musk. Zijn aandelen in ruimtevaartbedrijf SpaceX (42 procent, 147 miljard dollar) zijn volgens Forbes meer waard dan zijn aandelen Tesla. Verder heeft Musk nog aandelen in bedrijven die actief zijn op het gebied van AI, infrastructuur (The Boring Company) en neurotechnologie. 

X

Musk houdt hoop voor Tesla. "Het komt goed op de lange termijn", schrijft hij op X. het socialemediabedrijf, voorheen bekend als Twitter, is overigens ook in handen van Musk en loopt op financieel gebied wel goed.

De waarde van X is volgens de Britse krant FT gestegen tot 44 miljard dollar sinds Musk optreedt als rechterhand van de Amerikaanse president. Dit is gelijk aan het bedrag waarvoor Musk het bedrijf in 2022 kocht.

Waar de cijfers vlak na de overname niet goed waren, zijn de cijfers nu beter. Ook werd er een winst van 1,2 miljard dollar gemaakt. De gestegen inkomsten komen onder meer door verhoogde advertentie-uitgaven van techbedrijf Amazon van Jeff Bezos. Het laat zien dat op financieel vlak nog lang niet alles verbrand is voor Elon Musk.

Tesla heeft vaker in zwaar weer gezeten. Bekijk hieronder de video uit 2022: 

Lees meer over
Donald TrumpElon MuskTesla