Krijgt 23.000 euro

Onterecht ontslag voor verpleegkundige die collega’s 'fuck off-spray' gaf

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOnterecht ontslag voor verpleegkundige die collega’s 'fuck off-spray' gaf
RTL

Een Gelderse verpleegkundige die met ongepaste cadeautjes afscheid nam van de collega's op haar afdeling, krijgt ruim 23.000 euro van haar werkgever wegens onterecht ontslag. De vrouw deelde onder meer 'fuck off-spray' uit, die 'alle idioten en eikels vier uur lang op afstand' zou moeten houden.

De verpleegkundige werkte sinds 2019 bij een Gelderse zorginstelling, waar zij afgelopen herfst zou overstappen naar een andere afdeling. Tijdens haar laatste avonddienst liet zij 28 afscheidscadeautjes achter voor haar collega's. Daaraan zaten kaartjes in de vorm van een baarmoeder, met de tekst: 'Het is zeer kut dat ik ga'. 

Fuck off-spray

Als cadeautjes gaf zij pennen met opvallende teksten, zoals Can't fix stupid, but we can sedate it ('Aan domheid is niets te doen, maar we kunnen het wel verdoven'). Ook gaf ze toiletverfrissers met de tekst: Fuck off-spray – Keeps all the idiots and assholes away up to 4 hours. Ook gaf ze ansichtkaarten met de tekst: "De wijze zei, krijg de schijt maar, en vond een andere baan".

'Grappige' toespraak op bedrijfsfeest kost timmerman zijn baan na 28 jaar trouwe dienst
Lees ook

'Grappige' toespraak op bedrijfsfeest kost timmerman zijn baan na 28 jaar trouwe dienst

Haar werkgever kon er niet om lachen, en ontsloeg de vrouw op staande voet. Volgens de zorginstelling waren de achtergelaten cadeautjes 'zeer in strijd met de gedragsnormen van de organisatie' en 'aanstootgevend, beledigend, kwetsend en respectloos naar collega’s'.

Naar de rechter

De verpleegkundige nam geen genoegen met die straf, en stapte naar de rechter. Met succes, want uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Gelderland de vrouw vrijwel geheel gelijk geeft.

Volgens de kantonrechter in Arnhem waren de afscheidscadeautjes weliswaar 'gênant en misplaatst', en had de verpleegkundige zich daarvan moeten onthouden. Maar een ontslag op staande voet vond de rechter een veel te zware straf.

Nucleaire optie

"Een ontslag op staande voet is de nucleaire optie die niet te snel en te lichtzinnig mag worden ingezet", aldus de kantonrechter in de uitspraak. "De gevolgen daarvan zijn immers voor de werknemer groot. Een werknemer verliest van de ene op de andere dag de doorgaans enige bron van inkomsten, is schadeplichtig jegens de werkgever, kan in beginsel geen aanspraak maken op een transitievergoeding en heeft normaliter geen recht op bijvoorbeeld een WW-uitkering."

De zorginstelling had kunnen kiezen voor een schorsing, en de rechter eventueel om toestemming kunnen vragen om haar op reguliere wijze te ontslaan. Het ontslag op staande voet is daarom volgens de Arnhemse kantonrechter onterecht gegeven.

23.000 euro

Omdat de verpleegkundige haar baan niet terug wilde, moet de zorginstelling de vrouw nu een trits aan ontslagvergoedingen betalen. Zij heeft recht op een gewone ontslagvergoeding van ruim 7000 euro, het loon over haar opzegtermijn van bijna 12.000 euro, en een schadevergoeding wegens onterecht ontslag van ruim 4000 euro.

Daarmee komt het prijskaartje van het afscheidscadeau dat de zorginstelling aan de verpleegkundige moet geven op ruim 23.000 euro. Ook moet de werkgever opdraaien voor 1300 euro aan proceskosten.

Lees meer over
OntslagArbeidsrechtGezondheidszorgLink in bio