Deelscooterbedrijf Felyx bracht slechts één euro op

Het Spaanse Cooltra heeft vorig jaar slechts één schamele euro betaald voor het Nederlandse deelscooterbedrijf Felyx. Voor dat bedrag kan je nog geen drie minuten op een Felyx-scooter rijden. De voormalige aandeelhouders, die vele tientallen miljoenen in het bedrijf investeerden, gingen zwaar het schip in.
Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak in een rechtszaak voor de Ondernemingskamer. In die zaak probeert de nieuwe Spaanse eigenaar een dwarsliggende aandeelhouder te dwingen zijn belang voor 2 cent te verkopen.
Veelbelovende start-up
Felyx is een bedrijf dat zo'n 4500 zogenoemde 'deelscooters' heeft rondrijden in Nederlandse en Belgische steden. Gebruikers kunnen de groene scooters via een app per rit huren, voor een prijs vanaf 35 cent per minuut. Er werken ruim 300 mensen bij het bedrijf.
Jarenlang werd Felyx gezien als veelbelovende start-up. Sinds de oprichting in 2017 haalden ondernemers Maarten Poot en Quinten Selhorst ruim 38 miljoen euro op bij investeerders, waaronder het participatiebedrijf van familie De Rijcke, die steenrijk werd door de verkoop van drogisterijketen Kruidvat.
Hoge verliezen
Maar vanaf 2021 kwam het bedrijf in de problemen door aanhoudend hoge verliezen. Uit de jaarrekeningen blijkt dat moederbedrijf Felyx Sharing Holding dat jaar 12 miljoen euro verlies leed. In 2022 stond er een min van ruim 16 miljoen euro onder aan de streep. En in 2023 bedroeg het verlies bijna 14 miljoen euro.
Tot overmaat van ramp verloor Felyx begin vorig jaar zijn vergunning in Amsterdam, een belangrijke stad voor het deelscooterbedrijf. Gisteren werd overigens bekend dat het bedrijf die vergunning weer terugkrijgt, en de groene scooters dus weer terugkeren in het Amsterdamse straatbeeld.
Eén euro
Maart vorig jaar kondigde Felyx aan de krachten te bundelen met de Spaanse branchegenoot Cooltra. Dat bedrijf was met ruim 20.000 scooters vier keer zo groot als Felyx en ook actief in Portugal, Italië en Frankrijk. Samen zouden de bedrijven de grootste aanbieder van Europa worden. Destijds wilden beide bedrijven niets zeggen over de overnameprijs.
Nu blijkt dat de aandeelhouders van Felyx niets wijzer zijn geworden van de Spaanse overname. In de gisteren openbaar geworden uitspraak van de Ondernemingskamer valt te lezen dat Cooltra slechts het symbolische bedrag van één euro betaalde voor het Nederlandse bedrijf, waarin investeerders in de zes jaar daarvoor tientallen miljoenen hadden gestoken.
Scheur in de broek
Dat betekent dat de investeerders en voormalige aandeelhouders een gigantische scheur in hun broek hebben opgelopen. Investeringsmaatschappij De Hoge Dennen van de ondernemersfamilie De Rijcke was een van de grootste aandeelhouders in Felyx.
Directeur Marius Coebergh van het investeringsbedrijf, dat inmiddels door het leven gaat als 31Capital, wil geen commentaar geven op de uitglijder. "Vragen over Felyx ga ik niet beantwoorden. Hoeveel wij precies hebben geïnvesteerd, ga ik ook niet zeggen."
Duurzaam onderneemster Anne-Marie Rakhorst, die behoorde tot de aandeelhouders van het eerste uur en in 2021 ook meedeed met een investeringsronde ter waarde van 24 miljoen euro, reageert evenmin. "Ik ben helaas niet in de mogelijkheid om mee te werken", laat zij weten.
Miljoenenleningen
Overigens was de overname van Felyx niet helemaal gratis voor Cooltra. De Spaanse koper moest namelijk nog wel even in de buidel tasten om het bedrijf na de aankoop overeind te houden. Cooltra nam een lening van ruim 5,8 miljoen euro over van Rabobank. Daarvoor hoefde zij niet meer dan 2 miljoen euro te betalen. Ten slotte beloofde Cooltra nog een extra lening te verstrekken waarmee Felyx zijn businessplan kan uitvoeren.

Uit de meest recente jaarrekening, die het Nederlandse deelscooterbedrijf eind januari deponeerde bij de Kamer van Koophandel blijkt dat vorig jaar geen verlichting heeft gebracht. "In de loop van 2024 bleef de markt voor ritten afnemen", aldus het verslag.
Wel zegt Felyx te verwachten dat de markt in 2025 zal stabiliseren, en dat er dit jaar een brutowinst kan worden geboekt. Dat betreft dan een winst vóór de betaling van rentelasten, belastingen en afschrijvingen.
Felyx wil niet toelichten hoeveel nettoverlies het nog verwacht te maken in die jaren. Directeur Daan Becker en het deelscooterbedrijf zelf reageerden niet op verzoeken om toelichting.
Dan nog even dit: ga niet met je dronken kop op een deelscooter zitten. Dat daarmee veel mensen hun (auto)rijbewijs verliezen, zie je in deze video: