Reëel inkomen

Inkomens huishoudens gingen in 2024 harder omhoog dan de prijzen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Venema MediaInkomens huishoudens gingen in 2024 harder omhoog dan de prijzen
RTL

Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar meer te besteden, ook al stegen de prijzen flink. De hogere lonen zorgden dat huishoudens onder de streep 3 procent meer overhielden van hun inkomen dan in 2023.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens. "Je zou kunnen zeggen: de koopkracht", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. "Het inkomen dat we met z'n allen hebben verdiend, gecorrigeerd voor inflatie. Dus ondanks die stijging van de prijzen blijft er onder de streep meer over voor ons allemaal om uit te geven."

Hoger (minimum-)loon

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de hogere lonen, die op hun beurt weer zijn opgestuwd door de tekorten op de arbeidsmarkt. Niet alleen werknemers die onder een cao vallen, maar ook zelfstandigen gingen er fors op vooruit. "Er was heel veel vraag naar zzp'ers, dus die kunnen hun tarieven omhoog schroeven", zegt Van Mulligen. Vooral in sectoren waar veel vraag naar personeel is: de gezondheidszorg, winkels en de horeca.

Inflatie? Onder de streep blijft er geld over bij huishoudens
Lees ook

Inflatie? Onder de streep blijft er geld over bij huishoudens

De hamvraag is vervolgens of mensen zonder werk daar ook van profiteren. Het antwoord is ja, aldus Van Mulligen. "Dat heeft vooral te maken met de stijging van het minimumloon. Want heel veel uitkeringen zoals de AOW en de bijstand zijn gekoppeld zijn aan het minimumloon", legt hij uit. "Dus over de hele linie zie je wel dat bij de meeste mensen sprake is van een hoger inkomen het afgelopen jaar."

Naar de spaarrekening

Is dat extra inkomen ook goed nieuws voor de economie? Als consumenten het uitgeven wel, vertelt de CBS-econoom. Dat is terug te zien in de consumptie, een belangrijke pijler van de economie. "Die is nog gegroeid, maar minder hard dan het inkomen. Dat betekent dat we een heel groot deel van het extra inkomen toch op de spaarrekening hebben laten staan", aldus Van Mulligen.

Nederlanders zijn een spaarzaam volk. Onlangs zochten we uit hoeveel spaargeld je eigenlijk nodig hebt. Dat leggen we je uit in de video hieronder. 

Lees meer over
CBSSalarisCaoUitkering