Variabel energiecontract? 'Dan heb je waarschijnlijk jarenlang te veel betaald'

Verschillende organisaties bereiden een massaclaim voor tegen energiebedrijven na een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Die oordeelde dat Vattenfall ten onrechte prijswijzigingen doorvoerde bij een klant met een variabel energiecontract. De uitspraak kan 'grote' gevolgen hebben, zeggen de claimclubs.
Stichting Eerlijke Handelspraktijken bereidt een massaclaim voor tegen de energiesector om de uitspraak. Ook jurist Roelof de Nekker doet dat, via claimer.nl, zo bevestigt hij aan RTL Z na berichtgeving van persbureau ANP.
Consumenten die de afgelopen vijf jaar een variabel energiecontract hadden, zijn volgens hem misleid en hebben jarenlang te veel betaald. De schade kan oplopen tot duizenden euro’s per klant. Bij elkaar kan het in de miljarden gaan lopen, aldus de jurist die zegt al duizenden reacties van gedupeerden binnen te hebben gekregen.
Geen vaste contracten
In 2022 konden we in Nederland, vanwege de energiecrisis, vrijwel geen vaste energiecontracten afsluiten, waardoor mensen die van energieaanbieder wilden wisselen tot een variabel contract waren veroordeeld. "Dus er zijn heel veel mensen geraakt", zegt De Nekker. "Het ziet er niet goed uit voor de energiebedrijven." Vattenfall heeft al laten weten het niet eens te zijn met de uitspraak en zich te beraden op vervolgstappen.
Het bedrijf kan nog in cassatie tegen de uitspraak bij de Hoge Raad. Krijgt het ook daar 'een draai om de oren', dan rest niets dan schikken en terugbetalen. In dit concrete geval gaat het om een klant met een vordering van 1750 euro, maar de gevolgen kunnen strekken tot alle klanten met een variabel energiecontract, aldus de jurist.
Gemeenschappelijk beleid
Waarom? Omdat alle energiebedrijven dezelfde gemeenschappelijke voorwaarden hanteren als degene waar de rechter een streep door zet bij Vattenfall. Bij een variabel contract zit een zogenoemd prijswijzigingsbeding waarmee de maatschappijen 'eenzijdig en wanneer het hen uitkomt' de prijzen kunnen aanpassen.
Maar dat beding is volgens de rechter 'zo risicovol' voor consumenten dat het niet door de beugel kan en oneerlijk is. "Een prijsverhoging op basis van dit beding was dus niet mogelijk, niet voor het verleden en niet voor de toekomst", aldus het Hof. Volgens De Nekker, die de cliënt in de zaak van Vattenfall mede bijstond, verhoogde het bedrijf alleen al in 2022 vier keer de prijzen - ook bij andere klanten.
Vattenfall is het er niet mee eens
Volgens Vattenfall zelf is dit de standaard en gaat het niet alleen om verhogingen. "We zijn het niet eens met de uitspraak, omdat bij een variabel tarief het tarief tijdens de looptijd van de overeenkomst kan wijzigen", zegt het bedrijf in een reactie. "Dit kan meerdere keren per jaar en het tarief kan zowel stijgen als dalen."
Het beleid en de toepassing zou bovendien duidelijk omschreven zijn in de algemene voorwaarden die gezamenlijk worden opgesteld met branchevereniging Energie-Nederland. De branche laat weten 'in algemene zin' te vertrouwen op de juistheid van die voorwaarden die 'in SER-verband onder leiding van onafhankelijke juristen zijn opgesteld.'
'Zien we dan wel weer'
Energiebedrijf Eneco laat in een reactie weten de zaak 'met belangstelling' te volgen, maar het ook te zien als een zaak tussen Vattenfall en diens cliënt, waar Eneco buiten staat. En als de claimclubs zich melden? "Dat zien we dan wel weer", aldus een woordvoerder.
We houden het dit jaar 16 dagen langer vol op groene energie dan vorig jaar. Maar het hele jaar - zoals het doel is - is nog ver weg, zo zie je in deze video.