38 winkels

Modeketen Gerry Weber ook in Nederland op rand van faillissement

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPModeketen Gerry Weber ook in Nederland op rand van faillissement
RTL

De 38 Nederlandse winkels van de Duitse damesmodeketen Gerry Weber staan op de rand van een faillissement. Daardoor staan 175 banen op de tocht. Volgens de bewindvoerder zijn er wel kansen op een doorstart en behoud van werkgelegenheid.

De malaise onder Nederlandse modewinkels blijft voortduren. Na de faillissementen van modeketens als Scotch & Soda, Ted Baker, Esprit en Vanilia in de afgelopen 10 maanden, dreigt nu de Nederlandse tak van het Duitse modehuis Gerry Weber op de fles te gaan.

Interesse in Nederlandse doorstart

Gerry Weber Nederland kan niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen en heeft vandaag uitstel van betaling gekregen. Dat is in veel gevallen het voorportaal van een faillissement.

Bewindvoerder Marc van Zanten ziet wel kansen voor een doorstart van het bedrijf. "Er is serieuze en internationale interesse in de winkels van Gerry Weber in Nederland", zegt hij in een persbericht. Alle winkels blijven voorlopig open om de kansen op een voortzetting en behoud van werkgelegenheid zo groot mogelijk te houden. Via de webshop kunnen klanten voorlopig geen bestellingen meer doen.

Winkelketen Gerry Weber sluit 230 winkels, maar niet in Nederland
Lees ook

Winkelketen Gerry Weber sluit 230 winkels, maar niet in Nederland

Gerry Weber opende in 2004 zijn eerste Nederlandse winkel, in Amstelveen. Op het hoofdkantoor en in de 38 eigen winkels van de Nederlandse tak werken tegenwoordig 175 mensen. Daarnaast verkoopt het bedrijf zijn dameskleding via shop-in-shops en andere verkooppunten.

Steffi Graf

Gerry Weber werd begin jaren zeventig opgericht door de Duitse textielondernemer Gerhard Weber (1941-2020) en een zakenpartner. Vanaf de jaren tachtig groeide het bedrijf uit tot een internationale winkelketen voor damesmode, mede dankzij een sponsorcontract met de jonge Duitse tennisster Steffi Graf.

Eind jaren tachtig kreeg het bedrijf een beursnotering, maar de familie Weber bleef de grootste aandeelhouder. Op het hoogtepunt boekte Gerry Weber een omzet van zo'n miljard euro.

In de problemen

In 2014 werd oprichter Weber als topman opgevolgd door zijn zoon Ralf, onder wiens leiding het bedrijf in de problemen kwam. Begin 2019 moest het modehuis drastisch reorganiseren, winkels sluiten en werknemers ontslaan. Nederland bleef destijds overigens nog buiten schot.

Bij de reorganisatie zeven jaar geleden, verloor de oprichtersfamilie alle macht over het modehuis aan externe investeerders. De jaaromzet was inmiddels gedaald tot 330 miljoen euro.

Nieuwe reorganisaties

In 2023 volgden een nieuwe insolventieprocedure en een reorganisatie, waarbij opnieuw winkels sloten en banen werden geschrapt. Maar ook daarmee bleken de problemen nog niet voorbij. Begin deze maand vroeg het Duitse moederbedrijf namelijk voor de derde keer in zeven jaar uitstel van betaling aan, en begon aan een nieuwe sanering.

Volgens het persbericht van bewindvoerder Van Zanten zijn de insolventieprocedures in Duitsland de oorzaak voor de financiële problemen in Nederland.

Sinds afgelopen zomer ging een aantal grote modemerken op de fles. Dat ook 2023 werd gekenmerkt door geruchtmakende faillissementen, zie je in onderstaande video: 

Lees meer over
Gerry WeberRetailModeFaillissement