Voedingsmiddelen weer flink duurder

Inflatie blijft met 3,7 procent hoog, ondanks prijsdaling energie

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPInflatie blijft met 3,7 procent hoog, ondanks prijsdaling energie
RTL

Het leven blijft in flink tempo duurder worden. In maart stegen de prijzen met 3,7 procent. Dat is een fractie minder dan een maand eerder, maar nog altijd ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale bank (ECB) van 2 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De lichte daling van de inflatie in vergelijking met februari betekent dat de daling die in januari te zien was per saldo wel doorzet. In december stond de inflatie nog op 4,1 procent, dat was het hoogste cijfer sinds juli 2023.

Maar na de daling in januari, volgde in februari weer een toename. De inflatie van 3,7 procent in maart is nog wel hoger dan de 3,3 procent van januari.

Prijs nieuwbouwkavel door het dak: meer dan verdubbeld in tien jaar tijd
Lees ook

Prijs nieuwbouwkavel door het dak: meer dan verdubbeld in tien jaar tijd

De lagere inflatie in maart wordt flink geholpen doordat de prijzen van energie, inclusief benzine en diesel, daalden ten opzichte van een jaar eerder: met 3,4 procent. Ook in februari was hier sprake van een afname, maar deze was met 1,9 procent kleiner.

Voedingsmiddelen

Dat ondanks de daling van de energieprijzen de inflatie in maart hoog blijft, komt vooral door prijsstijgingen van voedingsmiddelen, dranken en tabak. Deze waren afgelopen maand 7,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dit cijfer is wel iets lager dan de stijging van 7,5 procent van februari. Ook wordt de prijsstijging over voedingsmiddelen, dranken en tabak vertekend door de verhoogde accijns op tabak en alcoholische dranken.

Zonder die hogere accijns is de inflatie boodschappen in de winkel waarschijnlijk lager. Op 8 april wordt dat cijfer bekendgemaakt. In februari steeg de prijs van boodschappen zonder rekening te houden met drank en tabak met 3,8 procent.

Diensten duurder

Tegenover de iets lagere prijsstijging in maart van voedingsmiddelen, dranken en tabak staat een hogere inflatie van diensten (zoals de kapper en verzekeringen). Deze werden gemiddeld 1,6 procent duurder, tegen 1,5 procent in februari.

Ook was in maart de prijsstijging bij industriële goederen, met 1,6 procent tegen 1,5 procent in februari wat hoger.

Bij de bovenstaande inflatiecijfers gaat het om de zogeheten snelle raming, die is gebaseerd op nog onvolledige gegeven. Volgende week 8 april worden de definitieve cijfers bekendgemaakt. Deze wijken meestal nauwelijks af.

Lonen meer gestegen

Tegenover de hogere prijzen staat dat de lonen ook zijn gestegen, zegt Igor Džambo, senior econoom bij Rabobank. "Afgelopen jaar was er in Nederland sprake van de hoogste loongroei in meer dan 40 jaar, met een loonstijging van gemiddeld 6,7 procent. En ook in 2023 stegen de lonen hard, dus voor de gemiddelde Nederlander zijn de hogere prijzen gecompenseerd", aldus Džambo.

Maar per persoon zijn er wel verschillen, zo gingen in de culturele sector de lonen veel minder hard omhoog, zegt hij. "Dus werknemers in die sector hebben meer last van de inflatie."

'Stop met roken, of zoek andere baan'

Consumenten kunnen wel wat doen om de gevolgen van de inflatie voor hen te beperken, aldus Džambo. "Stoppen met roken is voor rokers een moeilijke, maar wel een hele snelle oplossing. Ook kun je op zoek naar een andere baan. Er is krapte op de arbeidsmarkt, het kan lonen om verder te kijken", zegt hij.

In deze video zie je of we echt minder hebben te besteden dan anderhalf jaar geleden:

Lees meer over
CBSInflatieVoedingBenzineprijs