Oproep consumentenorganisaties

'Minister moet maatregelen nemen om zonnepanelen aantrekkelijk te houden'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP'Minister moet maatregelen nemen om zonnepanelen aantrekkelijk te houden'
RTL

Zes consumenten- en milieuorganisaties willen dat minister Sophie Hermans van Klimaat maatregelen neemt zodat zonnepanelen ook na het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 aantrekkelijk blijven.

Dat schrijven zij in een brief aan de minister. De organisaties vrezen dat als Hermans niet ingrijpt, de energietransitie stilvalt en Nederland de eigen duurzaamheidsdoelen niet haalt.

Deze ondertekenaars van de brief zijn Aedes (de vereniging van woningcorporaties), de Consumentenbond, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond.

'Zonnepanelen minder interessant'

Wanneer consumenten de elektriciteit die zij zelf opwekken en aan het net leveren niet meer kunnen laten compenseren voor de stroom die zij op andere momenten van het net halen, dan vinden steeds meer van hen dat zonnepanelen voor hen niet interessant zijn, vrezen de organisaties.

Massaclaim ruim 70.000 zonnepaneelbezitters tegen overheid: 'Chagrijn is groot'
Lees ook

Massaclaim ruim 70.000 zonnepaneelbezitters tegen overheid: 'Chagrijn is groot'

Zij verwijzen naar afgelopen jaar, toen het aantal nieuw geïnstalleerde zonnepanelen in ons land al met meer dan 21 procent daalde. Vooral particulieren trokken zich terug; hun vraag naar zonnepanelen halveerde zelfs.

Salderen

Consumenten wekken in de zomer meer stroom op dan ze zelf gebruiken. Dat overschot leveren ze aan het net en dat kunnen ze nu nog wegstrepen tegen de stroom die ze in de winter per saldo van het elektriciteitsnet halen. Maar vanaf 2027 kan dat niet meer. Ze krijgen dan bovendien een veel lagere vergoeding voor de stroom die ze terug leveren aan het net.

Verder moeten consumenten dan ook gaan betalen voor het leveren aan het net. Alles bij elkaar is de balans voor veel consumenten dan negatief, aldus de organisaties. De terugverdientijd kan voor volgens hen oplopen tot wel 25 jaar. Nu is dat nog veel minder.

Voor huurders dreigt dat straks de maandelijkse opslag die ze betalen aan hun huurbaas voor zonnepanelen hoger wordt dan de energiebesparing die die panelen opleveren, aldus de ondertekenaars van de brief aan Hermans.

Subsidies en andere regels

Zij willen dat Hermans komt met gerichte subsidies en aangepaste regels. Het moet volgens de organisaties niet uitmaken of consumenten huren of dat zij eigenaar zijn van de woning waarin zij wonen. Zo 'mogen energieleveranciers terugleverkosten niet gebruiken als extra verdienmodel'. Verder willen de zes organisaties dat consumenten worden gestimuleerd om de stroom die ze opwekken meer zelf te gebruiken. Het moet volgens de organisaties niet uitmaken of consumenten huren of dat zij eigenaar zijn van de woning waarin zij wonen.

Voor degenen die niet meer van hun eigen stroom kunnen gaan gebruiken heeft de Consumentenbond medio november nog een plan bedacht voor een zonnestroomsubsidie. Consumenten zouden een vaste vergoeding moeten krijgen per teruggeleverde kilowattuur (kWh) elektriciteit en dat gedurende 15 jaar.

Die vergoeding zou wel moeten gelden voor maximaal 3000 kWh, zodat consumenten met grote daken geen subsidie krijgen op grote hoeveelheden stroom.

In deze video zie je dat onze groene energie alweer 'op' is:

Lees meer over
Sophie HermansConsumentenbondVereniging Eigen HuisWoonbondMilieudefensieNatuur & MilieuorganisatiesAedesZonne-energieZonnepaneelGroene energieEnergietransitieEnergierekening