Onderzoek Rabobank

Miljardenschade voor Nederlandse autosector door heffingen Trump

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANP / Marcel van Hoorn Miljardenschade voor Nederlandse autosector door heffingen Trump
RTL

Nederlandse toeleveranciers voor de auto-industrie zullen flink getroffen worden door de importheffing van 25 procent die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld. De Rabobank rekent de komende jaren op een miljardenschade.

Trump kondigde vorige week aan dat er vanaf vandaag importtarieven van 25 procent zullen gelden voor buitenlandse auto's en auto-onderdelen. Vanavond zal de president naar verwachting nog meer heffingen aankondigen. 

Vooral toeleveranciers auto-industrie

Hij heeft immers deze dag gebombardeerd tot 'Liberation Day', de dag waarop hij - waarschijnlijk - een groot pakket aan importheffingen aankondigt. De eerder aangekondigde 'autoheffingen' zijn onderdeel van dit pakket. De Rabobank heeft daarom alleen naar de gevolgen van deze heffingen gekeken. 

Door de importheffing van 25 procent zal de Amerikaanse vraag naar auto's uit onder meer Europa afnemen. Doordat er sinds vorig geen Mini's (BMW) gemaakt worden bij VDL in Born, is er geen grootschalige autoproductie meer in Nederland. Wel zitten er hier nog veel bedrijven die spullen leveren voor de auto-industrie. Het gaat dan om toeleveranciers die in kunststof, metaal, chemie, groot-en detailhandel en transport zitten. 

Miljardenschade 

Deze toeleveranciers drijven handel met autofabrikanten in de Verenigde Staten, maar vooral die in Duitsland. Ze worden dus direct en indirect getroffen door Amerikaanse heffingen. Duitsland verscheept immers tot nu toe namelijk best veel auto's naar Amerika. "De hele toeleveringsketen voelt dit", zegt Rabo-econoom Hugo Erken.

Erik Mouthaan over importheffingen: 'Een auto kan tot wel 10.000 dollar duurder worden'
Lees ook

Erik Mouthaan over importheffingen: 'Een auto kan tot wel 10.000 dollar duurder worden'

Nederland loopt door de hogere Amerikaanse auto-tarieven naar verwachting in dit jaar waarschijnlijk 0,08 procent economische groei mis en volgend jaar 0,07 procent. Dat zijn weliswaar geen hele omvangrijke effecten, maar omgerekend gaat het toch al snel om respectievelijk 700 miljoen en 1,4 miljard euro aan economische schade, schrijft de Rabobank.

"Het is weer een steentje in de vijver", vult Erken aan. Hij zegt dat dit misschien een klein stapje is als er wordt gekeken naar economische achteruitgang, maar dat meerdere kleine stapjes bij elkaar één grote stap vormen. Hij verwijst hiermee naar andere importheffingen die verwacht worden en de Nederlandse economie ook gaan raken.

Daar komt nog eens bij dat de Duitse auto-industrie, waar Nederland dus zo afhankelijk van is, al een tijdje in zwaar weer verkeert. Zo heeft bandenmaker Apollo Vredestein het al jaren lastig. Vorige week maakte de Twentse krant Tubantia bekend dat er 60 banen verdwijnen.

Goed nieuws

Desondanks komt de Rabobank ook met goed nieuws. De bank verwacht dat de sectoren de klappen op de lange termijn op kunnen vangen. "De permanente economische schade is iets lager, vooral omdat economieën zich geleidelijk aanpassen aan de nieuwe situatie: 600 miljoen euro."

Erken verwijst naar VDL dat zeer waarschijnlijk drones gaat maken. Hij zegt dat de Nederlandse economie robuust genoeg is en dat personeel makkelijk elders aan het werk kan. 

Zit er een economisch masterplan achter de plannen van Trump? Bekijk het in de video hieronder: 

Lees meer over
Donald TrumpRabobankVDL Nedcar