Op dit station zaten reizigers vorig jaar het vaakst vast in de lift

Niet Utrecht Centraal (27x), niet Amsterdam Centraal (32x), maar Maarssen heeft de twijfelachtige eer om het station te zijn waar afgelopen jaar het vaakst mensen moesten worden bevrijd uit de lift. Dat gebeurde daar liefst 34 keer.
Dit blijkt uit cijfers van Prorail, opgevraagd door RTL. In totaal waren er in 2024 op Nederlandse treinstations 682 zogenoemde liftbevrijdingen. Dit aantal blijft volgens Prorail de laatste jaren gelijk, met de coronajaren als uitzondering, toen er minder reizigers waren en dus ook minder mensen van de lift gebruikmaakten.
Purmerend Weidevenne met 18 en Barendrecht met 17 'liftbevrijdingen completeren de top 5. Bij het station Purmerend werd van alle liften in Nederland (dus niet alleen die van stations) het vaakst de brandweer opgeroepen, namelijk zestien keer, berichtte NOS eerder deze week.
45 minuten-norm
In heel Nederland werd de brandweer meer dan 6000 keer opgetrommeld om iemand of meerdere personen uit een lift te te bevrijden. "173 keer voor een lift van ProRail", zegt de spoorwegbeheerder die 440 liften op stations beheert.
"De norm is om binnen 45 minuten een bevrijder bij de lift te hebben. Deze norm wordt in een klein aantal gevallen niet gehaald. In de meeste gevallen komt er een beveiliger van een gecontracteerd bedrijf. Dat gebeurde in 288 van de gevallen", laat een woordvoerder weten.
"Het gebeurt ook dat mensen zichzelf weten te bevrijden. In 2024 gebeurde dat 197 keer en de brandweer kwam er 173 keer aan te pas", vervolgt de zegsvrouw. Bij de de andere 24 keren zijn personen op een andere manier bevrijd.
Prorail legt uit dat er een protocol is als er iemand vastzit in een lift. "Via de liftintercom wordt contact gelegd met de meldkamer (NS) en vervolgens wordt een bedrijf ingeschakeld. De meldkamer kan meteen zien om welke lift het gaat."
De brandweer wordt ingeschakeld als de gewenste aanrijtijd niet gehaald dreigt te worden. "Tevens gaat er altijd een liftmonteur naar de desbetreffende lift toe voor onderzoek."
Voortdurend probleem
Het niet functioneren van liften is al langer een probleem voor Prorail. Hoeveel liften er op dit moment buiten gebruik zijn, varieert volgens de woordvoerder van dag tot dag. "Liften staan niet alleen stil vanwege storingen, maar ook omdat er onderhoud plaats moet vinden of er een nieuwe vervangende lift wordt geplaatst.
Het aantal liften in storing langer dan een week is op dit moment tussen 5 en 8, zegt de woordvoerder. Op de site stationsliftstoringen.nl is een overzicht met niet werkende liften te zien. Deze website staat los van Prorail en is een initiatief van een treinreiziger.
Prorail schreef deze week in een persbericht dat de hand in 'eigen boezem' wordt gestoken. "Een lift kan in storing gaan door falende techniek. Dat proberen we te voorkomen door verouderde onderdelen preventief te vervangen. Daarnaast vragen we leveranciers om onderdelen die vaak kapot gaan op voorraad te hebben."
Ook worden werkzaamheden op perrons genoemd, waarbij zwaar materiaal via de liften wordt verplaatst. Hierdoor kunnen deuren en bedieningspanelen beschadigd raken en is de lift (tijdelijk) niet meer bruikbaar.
Vandalisme
Het aantal liftstoringen door technische oorzaken is in de afgelopen twee jaar met 20 procent gedaald, liet Prorail in december al weten. Storingen door waterschade of vandalisme 'blijven een aandachtspunt', werd destijds gezegd.
"Een aanzienlijk deel van de liftstoringen wordt veroorzaakt door vandalisme", herhaalt Prorail nu. "Een aantal vandalismegevoelige stations zijn inmiddels voorzien van camera’s die op liften zijn gericht. Het daadwerkelijke effect van deze maatregel, eventuele uitbreidingsmogelijkheden op andere stations en financiering worden op dit moment onderzocht."
Ruim twee jaar geleden sprak RTL Nieuws met de toen 29-jarige Larissa de Groot, die in deze video laat zien hoe ze vanwege de defecte liften via de trap moest: