Trump pauzeert heffingen voor tientallen landen en verhoogt China-heffing tot 125 procent

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt voor meer dan 75 landen een pauze van 90 dagen aan wat betreft de 'nieuwe' heffingen. Voor die landen is de heffing gedurende deze periode weer verlaagd naar 10 procent. Trump doet er wel een flinke schep bovenop voor China. Er komt een heffing tot 125 procent op producten uit het Aziatische land.
Het is niet bekend voor welke landen de pauzestand geldt. Trump zegt dat het gaat om ruim 75 landen die contact hadden opgenomen met de VS om te onderhandelen. Het bericht gaat over heffingen die vorige week zijn aangekondigd. Heffingen van daarvoor, zoals die voor staal en aluminium, blijven van kracht.
Het nieuws over de pauze wordt goed ontvangen door beleggers. De Amerikaanse effectenbeurzen veerden gelijk op. Zo steeg techbeurs Nasdaq vlak na de aankondiging met 10 procent, de sterkste stijging sinds oktober 2008.
Naast de beurzen op Wall Street doen ook bitcoin en andere cryptomunten het weer goed. De grootste digitale valuta ging woensdagavond (Nederlandse tijd) omhoog naar bijna 83.000 dollar, goed voor een stijging van meer dan 7 procent. Eerder op de dag stond de bitcoin nog op verlies.
Eerder vielen klappen
De afgelopen dagen vielen er juist veel klappen op de financiële markten vanwege het handelen van Trump. Ook voor de landen uit de Europese Unie is het beleid van de president voelbaar. Hij legde vorige week een importtarief van 20 procent op. Dit is een belasting op alle producten die van Europa naar Amerika worden geïmporteerd.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De EU heeft nog geen tegenpakket voor deze maatregel ingesteld. Wel stemden de lidstaten vandaag in met tegenheffingen als vergelding op de invoertarieven die Trump eerder op aluminium en staal instelde.
China
Over China is Trump duidelijk. Hij schrijft in een bericht op zijn eigen socialemediaplatform dat China een 'gebrek aan respect' heeft getoond voor de wereldmarkten.
"Hopelijk zal China in de nabije toekomst inzien dat de dagen waarin ze de VS en andere landen konden uitbuiten, niet langer houdbaar of aanvaardbaar zijn", aldus Trump. Daarom kiest hij voor een heffing tot 125 procent.
Amerika maakte dinsdag nog bekend dat de belasting voor de import van Chinese goederen werd verhoogd tot 104 procent. China verhoogde in reactie daarop de importheffing op producten uit de Verenigde Staten woensdag tot 84 procent.
Correspondent Erik Mouthaan legt uit wat er vanavond besloten is:
De op een na grootste economie ter wereld (na de VS), liet eerder deze week weten "tot het einde te vechten" tegen Amerikaanse importheffingen.
Trump onder druk
"Het Witte Huis verkoopt dit als een overwinning", duidt VS-correspondent Erik Mouthaan. Deze houding is volgens hem niet helemaal gerechtvaardigd. Hij zegt dat Trump internationaal onder grote druk stond. Onder meer door dalende beurzen eerder deze week en zorgen van Amerikaanse burger over stijgende prijzen.
Ook grote ondernemers roerden zich. Miljardair en investeerder Bill Ackman pleitte eerder deze week voor een pauze als het gaat om handelstarieven. Nu het besluit genomen is, neemt hij het op voor Trump. China is in zijn ogen de 'bad actor'.
"Trumps handelsoorlog is nog niet volledig voorbij", zegt Mouthaan. Onder meer omdat bepaalde heffingen blijven bestaan en de handelsoorlog met China alleen maar heftiger wordt. "Maar er is opluchting wereldwijd", besluit de correspondent.