Infostealers

Virus dat privégegevens steelt, rukt verder op: 33.000 meldingen in 2024

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPVirus dat privégegevens steelt, rukt verder op: 33.000 meldingen in 2024
RTL

Het aantal cyberaanvallen via zogenoemde infostealers, programma's die stilletjes je computer of telefoon besmetten en privégegevens en wachtwoorden stelen, is vorig jaar flink gestegen. De opmars van dit soort virussen is al langer gaande.

Beveiligingsbedrijf ESET telde vorig jaar ruim 33.000 van dit soort aanvallen, een stijging van 17 procent vergeleken met een jaar eerder.

Tienduizenden Nederlanders kregen in de afgelopen jaren al besmettingen om de oren, en vaak zonder dat ze het weten, zo onderzocht RTL Nieuws recent. En dat worden er dus steeds meer.

Tienduizenden Nederlanders slachtoffer van virus dat privégegevens en wachtwoorden steelt
Lees ook

Tienduizenden Nederlanders slachtoffer van virus dat privégegevens en wachtwoorden steelt

De gestolen gegevens worden op Telegram en het dark web aangeboden. Andere cybercriminelen gaan er vervolgens mee aan de haal, bijvoorbeeld om bankrekeningen te plunderen, bitcoins te stelen, webshop-accounts te hacken en WhatsApp over te nemen.

"Infostealers zijn een soort virussen die bijvoorbeeld via phishingmails binnendringen", zegt Harm Teunis, cyberexpert bij ESET. Dan lijkt het bijvoorbeeld of DHL vraagt om een pakketje te verifiëren, maar in werkelijkheid schuilen er criminelen achter de mail.

Aandeel neemt toe

Beveiligingsbedrijven weten al langer dat dit soort virussen rondgaan en houden dat bij. "We zien een stijging over het afgelopen jaar", zegt Teunis. "We zien ook dat het aandeel van aanvallen met infostealers - ten opzichte van andere cyberaanvallen -  toeneemt."

En waarschijnlijk kom je daar pas achter als het al te laat is, zegt Teunis. "Bijvoorbeeld omdat je niet meer kunt inloggen bij Bol.com." Er bestaat een aantal websites die pogen bij te houden wie er slachtoffer is geworden.

Illegaal downloaden

Een besmetting gebeurt meestal doordat mensen illegaal downloaden, bijvoorbeeld als ze een betaalde app gratis willen hebben. Ook blijken kinderen regelmatig apparaten van hun ouders te besmetten omdat ze lukraak spelletjes installeren. Lees hier hoe je jezelf kunt beschermen tegen infostealers.

 Sanne hackt bedrijven en daar zijn ze heel blij mee, zo zie je in deze video.

Lees meer over
CybercrimeCybersecurity

Laatste video's van RTL Nieuws

In beeld: Trump en Ramaphosa clashen over vermeende 'witte genocide'
Ontmoeting

In beeld: Trump en Ramaphosa clashen over vermeende 'witte genocide'