Wereldwijde wijnconsumptie op laagste punt in 64 jaar: 'Drinkpatronen veranderd'

Terwijl alcoholhoudende hard seltzer-drankjes en cocktails populairder worden, is een glas wijn steeds minder makkelijk aan de man te brengen. Wereldwijd werd er in 2024 opnieuw minder wijn gedronken, zo veel minder zelfs dat het laagste niveau sinds 1961 is bereikt.
Uit het jaarlijkse rapport van de International Organisation for Vine and Wine (OIV), de internationale wetenschappelijke organisatie op het gebied van wijnbouw, blijkt dat er vorig jaar 3 procent minder wijn werd gedronken in Europa. Het komt neer op de laagste wijnconsumptie in 64 jaar.
De daling wordt door het IOV deels toegeschreven aan veranderende drinkpatronen van consumenten. Zo sluit de lage hoeveelheid calorieën in hard seltzers aan bij de trend om gezonder te leven. Ook zorgt de huidige geopolitieke onzekerheid in de wereld voor stijgende wijnprijzen.
10 procent meer
Waar je in 2020 voor gemiddeld 3,50 euro een fles wijn kocht in de Nederlandse supermarkt, ben je daar nu dik 10 procent meer aan kwijt, exclusief accijns, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek.
Ook in andere Europese wijnlanden viel een daling in de vraag naar wijn op. Zo daalde die in Frankrijk met 3,6 procent, in Duitsland met 3 procent en in Roemenië met 11 procent in vergelijking tot een jaar eerder. Italië bleef op hetzelfde percentage als in 2023 en alleen in Spanje en Portugal was er een lichte stijging te zien in de vraag. Europa was in totaal goed voor 48 procent van de wijn die wereldwijd geconsumeerd werd.
Ook de wijnproductie is overigens wereldwijd op het laagste niveau in 60 jaar. Extreem weer, zoals droogte en overvloedige regenval, heeft in verschillende wijngebieden geleid tot een slechte oogst. Italië was de grootste wijnmaker van Europa, gevolgd door Frankrijk en Spanje.
Daling al langer gaande
Zowel de wijnproductie als -consumptie dalen al langer, vorig jaar bracht het OIV al naar buiten dat de wereldwijde wijnconsumptie en -productie op het laagste punt waren beland sinds 1996. Dít jaar dus sinds 1961.
Jaarlijks gooien we bijna 600 miljoen wijnflessen kapot. Maar dat gaat misschien veranderen, zo zie je in deze video.