Financier claimt patenten

Windmolenbouwer EWT verloor 35 miljoen in jaren voor bankroet

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPWindmolenbouwer EWT verloor 35 miljoen in jaren voor bankroet
RTL

De Nederlandse windmolenbouwer Emergya Wind Technologies (EWT) leed in de jaren voorafgaand aan het faillissement in maart zware verliezen. In vier jaar verloor het bedrijf uit Amersfoort bijna 35 miljoen euro.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag, dat curator Frank Nowee onlangs presenteerde. Daarin meldt de curator nog geen nieuws over een eventuele doorstart. Vorige maand zei hij de kans daarop 'aanzienlijk' te achten.

Oliemiljardair

EWT is een Nederlandse bouwer van middelgrote windmolens met een jaaromzet van zo'n 50 miljoen euro. Inmiddels staan er ruim 600 windmolens van het bedrijf over de hele wereld. EWT is sinds 2008 grotendeels in handen van oliemiljardair Marcel van Poecke.

In maart meldde RTL Z dat de windmolenbouwer failliet was gegaan. Destijds schreef een woordvoerster van EWT het bankroet vooral toe aan geldnood, ontstaan door de 'ommekeer in het Amerikaanse beleid ten aanzien van hernieuwbare energie'. Door het beleid van de regering-Trump zouden financiers van het bedrijf terughoudend zijn geworden.

Windmolenbouwer EWT van Nederlandse oliemiljardair Van Poecke failliet
Lees ook

Windmolenbouwer EWT van Nederlandse oliemiljardair Van Poecke failliet

Volgens het onlangs verschenen faillissementsverslag wijten de bestuurders de ondergang inmiddels ook aan andere 'externe omstandigheden', waaronder 'geopolitieke spanningen, voortdurende inflatie en het afblazen van de Inflation Reduction Act door de Verenigde Staten'.  

35 miljoen verlies

Uit het verslag blijkt echter dat EWT al langer gebukt ging onder de malaise. Het bedrijf leed in 2021 en 2022 verliezen van achtereenvolgens 15 en 14 miljoen euro. In 2023 stond er een min van ruim 3 miljoen euro onder aan de streep. En vorig jaar bedroeg het verlies bijna 2,5 miljoen euro. In totaal dus 34,8 miljoen euro in vier jaar.

Het verslag meldt nog geen concrete stappen rond een doorstart van de windmolenbouwer, waarvoor curator Nowee eerder 'aanzienlijke' kansen zag. Bij zo'n doorstart zegt de curator te hopen de intellectuele eigendomsrechten te verzilveren. Die zogenoemde 'IP-rechten', zoals de domeinnamen en de patenten op de technologie van de windturbines, zijn ondergebracht in een dochterbedrijf van EWT.

Troef Van Poecke

Het is in dat geval overigens nog maar de vraag of alle schuldeisers van die opbrengsten zullen profiteren. Het investeringsvehikel van grootaandeelhouder en financier Van Poecke blijkt namelijk een belangrijke troef in handen te houden.

Volgens de financier zijn de zogenoemde IP-rechten in onderpand gegeven als zekerheid voor verschafte leningen. De curator zegt onderzoek te doen naar de rechtsgeldigheid van die claim. Als die terecht is, zal de opbrengst in de zakken van Van Poecke vloeien.

Dat windmolens steeds vaker niet meer in Europa maar in China worden gemaakt, zie je in onderstaande video:

Lees meer over
Marcel van PoeckeEmergya Wind Technologies EWTWindenergieFaillissement

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'