Compensatie energierekening

Systemen Noodfonds Energie overbelast door te veel aanvragen: 'Erg druk'

Door RTL Z / ANP ··Aangepast:
© Laurens van Putten / ANP Systemen Noodfonds Energie overbelast door te veel aanvragen: 'Erg druk'
RTL

Het loopt zo storm voor het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat de internetsystemen het niet meer aankunnen. Sinds gisteren kunnen Nederlanders met een laag inkomen opnieuw financiële steun aanvragen om de stijgende energierekening te kunnen betalen. Op de site, waar om geduld wordt gevraagd, wordt gezegd dat het 'erg druk' is bij het UWV. 'Probeer het later nog eens.'

Voor het aanvragen van steun is er een inkomensverklaring nodig. Deze moet aangevraagd worden bij het UWV. Sinds gisteren gaat het aantal aanvragen richting de 20.000 meldt het ANP. Vanwege de drukte is het systeem, dat een bepaald aantal aanvragen per minuut aankan, overbelast geraakt. 

"We begrijpen dat het frustrerend is en doen er met het UWV alles aan om de drukte te verlichten", zegt een woordvoerder tegen het persbureau. De woordvoerder adviseert mensen die het niet lukt het laat in de avond of vroeg in de ochtend nog een keer te proberen.

56 miljoen euro beschikbaar 

Met de regeling hoopt het fonds dit jaar 100.000 huishoudens te helpen. Degenen die in aanmerking komen, krijgen een deel van de energierekening voor zes maanden vergoed. De overheid heeft daarvoor 56,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Energieleveranciers en netbeheerders leveren ook een bijdrage, van in totaal 13,2 miljoen euro.

De afgelopen twee jaar hebben in totaal ruim 160.000 huishoudens gebruikgemaakt van de regeling. In 2024 hebben 194.033 huishoudens een aanvraag gedaan. Daarvan zijn 110.937 aanvragen goedgekeurd met een gemiddeld steunbedrag van € 97 per maand. 

Kabinet betaalt korting energiebelasting met greep uit Klimaatfonds
Lees ook

Kabinet betaalt korting energiebelasting met greep uit Klimaatfonds

Het Tijdelijk Noodfonds Energie kwam in 2022 tot stand. Het idee kwam van Schuldenlab NL, de Nederlandse Schuldhulproute en de energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall.

Eind vorig jaar leek het erop dat het fonds dit jaar niet voortgezet zou kunnen worden omdat de benodigde bijdrage vanuit het bedrijfsleven uitbleef. Die bijdrage is nodig omdat de EU het anders mogelijk ziet als ongeoorloofde staatssteun. Begin dit jaar werd het noodfonds toch verlengd. 

Wanneer in aanmerking? 

Om de subsidie te krijgen mag het bruto-inkomen van een huishouden maximaal 200 procent van het sociaal minimum zijn, inclusief vakantiegeld. Voor alleenstaanden is dit 3400 euro per maand, voor samenwonenden 4740 euro. Minstens 10 procent van het inkomen moet opgaan aan de energierekening. Voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum ligt de grens op 8 procent.

Huishoudens met collectieve energieaansluiting komen ook in aanmerking. Zij krijgen het geld direct op hun bankrekening. Er wordt geprobeerd om binnen een maand na de aanvraag de uitslag via de mail te sturen.

In de vorige week gepresenteerde voorjaarsnota kwam naar voren dat de energielasten omlaaggaan. Politiek verslaggever Marieke van de Zilver legt uit in de onderstaande video: 

Lees meer over
UWVEnergie

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'