500 medewerkers bijeengeroepen

Personeel bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede vreest massaal ontslag

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPPersoneel bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede vreest massaal ontslag
RTL

De circa vijfhonderd medewerkers van bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede worden vanmiddag allemaal verwacht voor een spoedbijeenkomst. Er wordt vooraf gevreesd voor een verlies van een groot aantal banen, en zelfs het voortbestaan van de fabriek.

In de wandelgangen gaat het nergens anders meer over dan een mogelijk massa-ontslag. Zeker omdat de hoogste Europese bestuurder van de Indiase eigenaar Apollo Tyres, Benoit Rivallant, vrijdag speciaal naar Enschede komt om een mededeling te doen, zo bevestigt het bedrijf aan de regionale krant Tubantia.

Of zo'n groot verlies van banen, of in het meest zwarte scenario sluiting van de bandenfabriek, ook reëel is, moet worden afgewacht. "Er gaat natuurlijk van alles en nog wat rond", zegt bestuurder Monique Daamen van vakbond FNV tegen RTL Z. "Meestal wordt dit gedaan als er een zwaarwegend iets wordt verteld. Er was wel een bekend dat er een gesprek zou plaatsvinden met de ondernemingsraad."

Het Indiase Apollo Tyres nam Vredestein in 2009 over. De fabriek in Enschede produceert met name tractorbanden en compacte reservewielen, de zogenoemde thuiskomertjes.

Sanering in 2020 

Vijf jaar geleden werd stevig gesaneerd bij de bandenfabriek in Enschede. Destijds werden 528 medewerkers ontslagen, de helft van alle banen. Het personeel dat aanbleef kreeg toen een werkgarantie van vijf jaar. Bij het aflopen van die periode werd vorige maand al duidelijk dat er zestig banen worden geschrapt bij de fabriek, en dat tijdelijke contracten niet worden verlengd.

Bandenproducent Apollo Vredestein reorganiseert, helft van banen verdwijnt
Lees ook

Bandenproducent Apollo Vredestein reorganiseert, helft van banen verdwijnt

Vakbond FNV zegt zich grote zorgen te maken over het voortbestaan van Apollo Vredestein in Enschede. "De industrie staat op alle fronten onder druk. Bij Apollo speelt dit ook een rol. Vijf jaar geleden is een fabriek in Hongarije opgericht. Dan weet je: het is het begin van het einde", zegt Daamen.

De FNV-bestuurder wijst op een gebrek aan industriebeleid in Nederland. "Als wij ook nog de duurste zijn in energie omdat wij de industrie niet helpen en extra CO2-heffingen er bovenop doen, dan houden bedrijven dit niet meer vol."

Lees meer over
AutoIndustrieArbeidsmarktOntslagEnschede

Laatste video's van RTL Nieuws

Bakken kritiek op rechtbanktekening Sean Combs: waarom lijken sommige zo slecht?
P. Diddy

Bakken kritiek op rechtbanktekening Sean Combs: waarom lijken sommige zo slecht?