Topvrouw NOS pakt topsalaris: 28.800 euro per maand

Algemeen directeur Renate Eringa van omroeporganisatie NOS heeft vorig jaar ruim 28.800 euro per maand verdiend. Met dit royale salaris steekt zij ver uit boven het beloningsplafond voor gewone bestuurders in de (semi-)publieke sector, dat is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens. Maar omdat de NOS haar betaalde als interimmer, kan de beloning volgens de omroeporganisatie juridisch gezien door de beugel.
Opmerkelijk is, dat er wel iets valt af te dingen op de positie van Eringa als interimmer. In oktober kreeg zij namelijk een contract voor drie jaar. Toch bleef zij ook de laatste maanden van 2024 nog een hogere interim-beloning opstrijken. Desondanks 'voldoet de NOS aan de normen van de Wet Normering Topinkomens', aldus een woordvoerder.
Overbruggingsperiode
Eringa trad begin juni vorig jaar aan als algemeen directeur van de NOS na het vertrek van Gerard Timmer. Haar voorganger moest opstappen nadat de Volkskrant meldde dat hij in een eerdere functie signalen over misstanden bij DWDD en Zembla zou hebben genegeerd. Eringa werd aanvankelijk benoemd als interim-directeur, voor een overbruggingsperiode.
Onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) gelden voor interimmers hogere beloningsplafonds dan voor gewone bestuurders van(semi-)publieke instellingen. Een gewone bestuurder van een media-instelling als de NOS mocht in 2024 maximaal 233.000 euro verdienen. Omgerekend naar 7 maanden is dat zo’n 136.000 euro. Met haar ruim 202.000 euro zat Eringa daar vorig jaar dus fors boven.
Interim-beloning
Interimmers – 'functionarissen zonder dienstverband' - mogen onder de WNT in de eerste zes maanden echter 30.800 per maand verdienen. In het tweede halfjaar geldt het maximum van 23.400 euro per maand. Gerekend met het interim-tarief bedraagt de maximale beloning voor de zeven maanden dat Eringa vorig jaar voor de NOS werkte, dus 208.200 euro. Daar zit de directeur met haar ruime twee ton dus iets onder.
Toch is er iets opmerkelijks aan de beloning. Begin oktober werd namelijk al duidelijk dat Eringa véél langer dan een overbruggingsperiode directeur zou blijven. Destijds meldde de NOS dat zij een aanstelling voor drie jaar had geaccepteerd.
Volgens het onlangs verschenen jaarverslag van de omroeporganisatie kreeg zij destijds een langdurig contract, tot oktober 2027. In dat verslag staat zij ook niet aangeduid als 'interim-directeur', maar als algemeen directeur.
Langdurige aanstelling
Uit het jaarverslag van de NOS blijkt dat de omroeporganisatie Eringa ook de laatste drie maanden van vorig jaar gewoon als interimmer is blijven betalen. Wat de algemeen directeur van de NOS sinds januari verdient - het interim-tarief of het WNT-plafond voor 'gewone' bestuurders - is nog niet openbaar.
Toch voldoet de NOS volgens woordvoerder Koen Adriaanse van de omroeporganisatie aan de normen van de Wet Normering Topinkomens. "De NOS handelt volledig in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving", zegt hij. "Dit is gecontroleerd door onze externe accountant en valt daarnaast onder toezicht van het Commissariaat voor de Media."
Raar
De vragen waarom Eringa ondanks haar langdurige aanstelling in oktober vorig jaar toch de hogere beloning voor interimmers bleef ontvangen en hoeveel zij sinds januari ontvangt, kon hij niet beantwoorden. "In ons jaarverslag zijn we zo open en transparant mogelijk over de bezoldiging van onze directieleden. Vanwege privacyoverwegingen kunnen we hier echter niet dieper op ingaan."
Hoogleraar integriteit van organisaties Rob van Eijbergen noemt het 'raar' dat de NOS haar directeur na haar langdurige aanstelling doorbetaalde als interimmer. "Het is het een of het ander; of je bent interimmer of je hebt een vast dienstverband. In dat laatste geval geldt gewoon het WNT-plafond voor gewone bestuurders."
Belastinggeld
Het top-interimsalaris voor Eringa bij de NOS is eveneens opmerkelijk omdat de kosten van de publieke omroep, die voor een deel wordt gefinancierd met belastinggeld, al jaren onderwerp van discussie zijn. Het kabinet wil vanaf 2027 ruim 150 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat elk jaar een rapport uitbrengt over de uitvoer van de Wet Normering Topinkomens met een overzicht en duiding van de beloningsgegevens, onthoudt zich van commentaar op de constatering dat de NOS haar topvrouw vorig jaar betaalde als interimmer, hoewel zij sinds oktober een langdurige aanstelling had. Het ministerie verwijst daarvoor door naar het Commissariaat voor de Media, dat toezicht houdt op media-instellingen.
Toezichthouder
Een woordvoerster van de toezichthouder laat weten momenteel nog geen commentaar te kunnen geven. "Media-instellingen moeten uiterlijk op 1 mei hun jaarrekeningen verstrekken", zegt zij. "Na ontvangst zal het Commissariaat achteraf beoordelen in het kader van de jaarlijkse rechtmatigheidstoetsing, of de wettelijke normen, waaronder de Wet Normering Topinkomens, correct zijn toegepast."
Het Commissariaat gaf accountantskantoor KPMG in 2022 de opdracht tot een onderzoek naar de naleving van de Wet Normering Topinkomens en de regels voor presentatoren, naar aanleiding van berichten over mogelijke omzeiling van de beloningsregels bij de publieke omroepen.
Overigens gaf Eringa destijds de opdracht tot dat onderzoek. In 2022 was zij interim-collegevoorzitter van het Commissariaat voor de Media.

Weet jij meer over dit onderwerp of wil je een misstand melden? Dan kun je de redactie (anoniem) tippen. Deel je berichtjes of foto's via WhatsApp of Signal met dit nummer: +31641663754 of mail naar onderzoek@rtl.nl. Je gegevens nemen we in behandeling volgens ons privacystatement. Gebruikersnaam Signal: RTLNieuws.04