Weinig kennis

Meeste Nederlanders verdiepen zich nauwelijks in pensioen: 'Niet verstandig'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMeeste Nederlanders verdiepen zich nauwelijks in pensioen: 'Niet verstandig'
RTL

Een meerderheid van de Nederlanders (55 procent) heeft zich naar eigen zeggen te weinig serieus verdiept in het onderwerp pensioen. Dat blijkt uit een peiling van het RTL Nieuwspanel. Met name jonge mensen zijn daar nauwelijks mee bezig.

Volgens het onderzoek, gehouden in december vorig jaar, heeft van de 18- tot 35-jarigen zelfs driekwart zich niet serieus verdiept in hun inkomen als ze stoppen met werken. Eigenlijk is dat zonde, zegt pensioenkenner Jacob Schoenmaker. "Juist iemand van 25 jaar heeft nog mogelijkheden om dingen te veranderen. Terwijl: een jaar voor pensionering sta je voor een voldongen feit. En kun je dat pensioengat dat je eventueel hebt niet meer repareren."

Genoeg inkomen later?

Je kunt een pensioengat ervaren als je minder inkomen krijgt als je stopt met werken, dan waarop je had gehoopt of gerekend. Dat kan ertoe leiden dat je bepaalde uitgaven niet kunt doen, bijvoorbeeld een mooie reis, of iets fundamentelers niet meer kunt bekostigen, zoals je huur of hypotheek.

Beurscrash heeft ook invloed op niet-beleggers: 'Kan jouw pensioen raken'
Lees ook

Beurscrash heeft ook invloed op niet-beleggers: 'Kan jouw pensioen raken'

Maar ook over hun latere bestedingen weten mensen maar weinig. Liefst 65 procent is het eens met de stelling: 'Als ik eerlijk ben, heb ik geen idee hoeveel geld ik na mijn pensioen nodig heb'. Dat is wellicht ook niet zo heel gek. Het is lastig om de toekomst te voorspellen, wie weet precies wat zij of hij nodig heeft over 30, 40, 50 jaar?

Grillige beurskoersen

En toch is het 'niet verstandig', zegt Schoenmaker, om je niet te verdiepen in pensioen. Ook omdat de manier waarop je pensioen opbouwt anders wordt, met een nieuw pensioenstelsel dat de komende jaren wordt ingevoerd. 

De hoogte van je uitkering wordt straks afhankelijker van ontwikkelingen op de financiële markten. Met de huidige grillige beurskoersen in het achterhoofd is het nog relevanter om beter te weten hoe je inkomen als gepensioneerde er bijstaat.

Mogelijk meer inspraak?

Nog een reden om je te verdiepen in pensioenen is dat je binnenkort wellicht mag meebeslissen over de overgang naar het nieuwe stelsel. Coalitiepartij NSC brengt binnenkort een omstreden voorstel in stemming dat deelnemers van pensioenfondsen meer inspraak geeft in dat proces. De brancheclub van pensioenfondsen is daar faliekant tegen en het voorstel oogst ook kritiek van verantwoordelijk minister Eddy van Hijum (NSC). Na de meivakantie wordt erover gestemd.

Grofweg bestaat je inkomen als je stopt met werken uit drie delen: de AOW, je eigen vermogen (spaargeld en/of beleggingen) en het pensioen dat je opbouwt bij een werkgever als je in loondienst werkt. 

Fondsen veranderen manier van beleggen

Dat laatste gaat via een pensioenfonds, meestal georganiseerd rondom een bedrijfstak, of sector. Het grootste fonds van Nederland is bijvoorbeeld het ABP, ambtenaren, onderwijzers en andere mensen die in de publieke sector werken bouwen daar hun pensioen op. Zo zijn er ook fondsen voor mensen in de zorg, de bouw of de media.

Elke maand maakt je werkgever namens jou een deel van je salaris over naar het pensioenfonds. Die belegt dat vervolgens. En als je stopt met werken krijg je maandelijks een uitkering van dat fonds. Hoe die fondsen beleggen, verandert in het nieuwe stelsel.

Hoe precies? Dat staat centraal in de RTL Z-special Snap Jouw Pensioen.

Bekijk Snap Jouw Pensioen op YouTube

Lees meer over
Jacob SchoenmakerPensioenenEconomiePensioenakkoordAOWBeleggenRTL Nieuwspanel

Laatste video's van RTL Nieuws

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen
'Ze dreigden dieren te doden'

Door kartelgeweld moeten olifanten en tijgers in Mexico verhuizen