Waarom de Europese beurzen het ondanks Trump tóch goed doen

Waar de beurzen in de Verenigde Staten vooral rood kleuren dit jaar, gaat het met de Europese aandelen beter. De door Donald Trump ontketende handelsoorlog zorgt volgens RTL Z-beursanalist Jacob Schoenmaker voor een 'renaissance' in Europa. Het handelen van Trump is volgens Schoenmaker en beurskenner Stan Westerterp echter niet de enige verklaring.
Wie een rondje maakt langs de grote Europese beurzen, ziet vrijwel overal groene getallen. Terwijl de Nederlandse AEX-index het op het moment van schrijven slechts iets beter doet, doet de Duitse index DAX het stukken beter. Daarnaast presteren het Franse CAC 40 en het Britse FTSE 100 dit jaar ook niet slecht. En dat geldt ook voor de STOXX Europe 600, een aandelenindex van de grootste Europese bedrijven.
Inhaalslag
"Amerika heeft jarenlang de kar getrokken, terwijl Europa achterbleef", begint Westerterp aan zijn uitleg over de Europese opmars. "Nu wordt de pijn in Amerika gevoeld, waardoor Europese aandelen juist weer populairder worden", aldus de vermogensbeheerder.
Het komt er volgens Westerterp in andere woorden op neer dat Amerikaanse aandelen de laatste jaren veel beter rendeerden dan de Europese en dat de rollen nu even zijn omgedraaid. "Europa maakt een inhaalslag", zei Schoenmaker vorige week al.
Beleggers schatten volgens Schoenmaker in dat vooral Amerikaanse bedrijven de klos zijn door de handelsoorlog. "Maar dit is één kant van het verhaal. Bepaalde Amerikaanse bedrijven waren ook wel erg duur geprijsd de afgelopen jaren. Geprijsd voor perfectie wordt ook wel gezegd." Dit betekent dat de koers van een aandeel meer waard is dan redelijk gevonden wordt door experts.
Deze overwaardering zorgt ervoor dat het 'in de lijn der verwachting' lag dat de Amerikaanse aandelen een keer zouden inzakken, aldus Westerterp. De handelsoorlog heeft alles in een stroomversnelling gebracht. En daar profiteren de Europese aandelenmarkten van, want de aandelen van de bedrijven hier waren juist relatief goedkoop.
Hieronder vind je een overzicht van het rendement van de 600 grootste Europese bedrijven dit jaar (geel), de koers van de Amerikaanse S&P 500 in dollars (blauw) en diezelfde koers in euro's (oranje). Deze grafiek is gemaakt op 1 mei jongstleden.

De bokkensprongen van Trump aangaande de importheffingen waren ook zichtbaar op de beurzen hier in Europa. De aandelenmarkten veerden echter wel vrij snel weer terug.
Dat betekent overigens niet dat de Europese belegger per se garen spint bij de opleving, integendeel. Veel Europeanen, en dus ook Nederlanders, beleggen in Amerikaanse aandelen.
'Dollar-effect'
Daar komt volgens de heren ook nog eens het dollar-effect bovenop. De daling van de waarde van dollar zorgt ervoor dat de verliezen nog groter zijn.
Als er dieper wordt ingegaan op de bedrijven achter de aandelen, dan is volgens Westerterp te zien dat de klappen in Amerika vooral vallen bij de zogenoemde high bèta-aandelen. De koers van deze bedrijven gaat heviger op en neer dan die van andere bedrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om techgiganten, zoals Apple en Amazon of chipmaker Nvidia.
Ook de Europese aandelen met een hogere volatiliteit, een ander woord voor de mate van beweeglijkheid van aandelen, doen het in deze periode over het algemeen minder. De Nederlandse chipmaker ASML en Ozempic-fabrikant Novo Nordisk (een van Europa's waardevolste bedrijven) scoren bijvoorbeeld minder.
'Saai doet het nu goed'
De 'traditionele' en 'saaie' bedrijven doen het nu over het algemeen goed hier, zegt Westerterp. "Je ziet dat ook dit soort bedrijven, zoals verzekeraars en telecombedrijven, in Amerika redelijk gevrijwaard blijven van de klappen."
Toch zegt hij dat techaandelen voor de lange termijn goede investeringen zijn. "Het is een relatief spel. Ze hebben de afgelopen jaren veel opgeleverd en zullen de komende tien jaar ook veel opleveren."
Oog op de toekomst
Daarnaast is het volgens hem handig om als belegger het oog op de VS te blijven houden, met het oog op de toekomst. "Daar zijn grote bedrijven met unieke businessmodellen die geen Europese evenknie hebben."
De geschiedenis heeft uitgewezen dat beleggers niet alleen maar bezig zijn met de toekomst. Dit komt natuurlijk ook doordat de toekomst zich niet laat voorspellen. Zo laat 2025 zien hoe onvoorspelbaar de aandelenmarkten zijn. Of zoals Schoenmaker zegt: "Het is een bewogen jaar."
Door de onrust op de beurs kwamen er weer heel wat beursclichés voorbij. Hieronder de vijf grootste: